• Príliš vzácny odpad

          • iaci zo 6. B dňa 24. 02. 2023 realizovali aktivitu Príliš vzácny odpad v rámci kampane Zatoč s odpadom. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín: 
            1.    Žiarovky.
            2.    Výpočtová technika (mobily, počítače, herné konzoly, tlačiarne). 
            3.    Čierna technika (televízory, hudobné systémy). 
            4.    Biela technika (chladničky – freón, kuchynské spotrebiče). 
            Ich úlohou bolo vžiť sa do roly tzv. „greenfluencerov“. Greenfluencer je niekto, kto svojou každodennou činnosťou inšpiruje k uvedomelému, prírode blízkemu, zodpovednému spolunažívaniu v rešpekte a k úcte ku všetkému živému. Pri svojej práci žiaci využívali aj prácu s počítačom, vyhľadávali a triedili informácie.
            Každá skupina potom prezentovala svoje návrhy, ako môžeme prispieť k udržateľnému používaniu elektrospotrebičov a zmeniť svoje spotrebiteľské správanie.
            V rámci svojich argumentov nezabudli poukázať na univerzálnu pravdu:
            Najlepší odpad je ten, čo nevznikne.
            -jk-


             

          • Rozhovor - Interview v 4.B

          • Rozhovor - Interview

            Žiaci v 4.B si dnes vyskúšali prácu redaktora. Pozvanie do našej triedy prijala pani Mária Bielešová. Žiaci, ako správni redaktori, mali pripravené otázky o živote a tvorbe pani spisovateľky. Neverili by ste, ako im búchali srdiečka, keď robili rozhovor... a ďalší sa cítili príjemne a super. Ako to býva, na záver sme zažili aj autogramiádu. Ďakujeme za milú návštevu, slová, vety, zážitky... ktoré boli zaujímavé, pútavé a inšpiratívne. Bolo nám potešením. :-)

          • Vyber správnu školu

          • V piatok (17. 02. 2023) sa v našej škole realizoval workshop, ktorý zastrešila  organizácia "Vyber správnu školu!" pre žiakov 9. ročníka. Počas dvoch vyučovacích hodín sa žiaci zameriavali na svoj osobnostný a kariérny rozvoj. Stanovili si jasnú štruktúru a postupnosť aktivít, ktoré im otvorili nové možnosti ich osobnostného rozvoja (sebapoznanie, sociálny kontakt s rovesníkmi a so sociálnym prostredím všeobecne, silné stránky, hodnoty, motivácia, vzory a ideály).

            T. Margolien 

          • Tematické učenie v 2. B

          • Žiaci 2.B sa zmenili na usilovné včeličky a naučili sa o živote včiel nové, zaujímavé informácie.  Tematické vyučovanie ich veľmi bavilo, na hodine matematiky si vyskúšali aké je to zmeniť sa na včelára a na záver spolu vytvorili aj eko 🐝. Najdôležitejšie však je, že pochopili, prečo je dôležité sa o včielky starať a chrániť ich. ❤️

          • Súťaž Všetkovedko

          • Každoročne sa žiaci z 2. – 4. ročníka našej ZŠ zapájajú do súťaže Všetkovedko. Je to súťaž, v ktorej si žiaci formou testových otázok preveria svoje vedomosti a šikovnosť.

            Všetkovedkom školy sa v tomto ročníku súťaže  stala Terezka Bokrošová, z 3.B. triedy, na druhom mieste sa umiestnila Lucia Zubatá, z 2.A triedy a tretie miesto patrí hneď trom žiakom Mia Daňo, Alex Marko – obaja z 2,A a Dávid Čmiko, z 2.B. Rovnaký počet bodov a tým aj štvrté miesto získali žiaci 2.A – Boris Kotes, Daniel Drábik a Matias Zajac.

            Titul všetkovedkov učeň si zo súťaže odniesli žiaci z 2.A – Ľubomír Pivarči, Ján Cibula, Sofia Boteková a Jakub Jankula. Rovnako aj žiačka 2.B – Miriam Olejková a žiaci 4. B – Matej Šimon Gréč, Filip Bernát a žiak 4.A, Mike Nnaemeka Okaro. Zúčastneným žiakom blahoželáme a tešíme sa z ich chuti a odvahy popasovať sa formou súťaže s otázkami súťaže.

          • 14.2. Valentín v 2. B

          • ❤Valentín v 2.B ❤
            Žiaci mali dnes valentínske tematické vyučovanie. Prvou  úlohou bolo obliecť sa do valentínskych farieb, potom sa zahrali na pátračov, čakalo ich aj veselé valentínske počítanie, meranie pomocou srdiečok, zaspievali si valentínsku anglickú pesničku a pripravili milé, ale aj voňavé darčeky pre svojich blízkych, pre svoje pani učiteľky, pani asistentky a pani upratovačku. Prajeme všetkým veľa lásky, nielen dnes, ale po celý rok.😍🥰❤

          • Projektové vyučovanie v 5. ročníku

          • Ak by ste si chceli vyraziť na túru v blízkom okolí nášho mesta alebo na území SR, spýtajte sa našich piatakov. Poskytnú Vám zopár dobrých nápadov, kam by ste mohli ísť. Na hodine geografie totiž vypracovali projekty na túto tému, navrhované trasy zaznačili do mapy a súčasťou ich prezentácie bol aj popis vhodného oblečenia na turistiku v angličtine.
            Na hodine biológie  zas pozorovali zelené riasy  na kôre zo stromu a iné drobné vodné živočíchy vo vode z potoka. Práca s mikroskopom ich bavila a sami žiaci priznali, že takáto zážitková a projektová forma vyučovania ich omnoho viac baví. -zh-

          • Druháci na kurze korčuľovania

          • Tento týždeň bol pre druhákov výnimočný, pretože absolvovali kurz korčuľovania. V pondelok viacerí skúšali prvé nesmelé pohyby na korčuliach, prežili si prvé pády, no na konci týždňa si všetci zaslúžili za svoju usilovnú prácu a snahu zlatú medailu a sladkú odmenu. ❄️🍫🏅⛸️

          • Ekoaktivita v 2. B

          • Ekoaktivita - žiaci 2.B triedy sa prostredníctvom zaujímavej rozprávky dozvedeli o vývoji mobilných telefónov a zistili, aké "stopy" zanechávajú na našej zemi elektrospotrebiče. Hľadali výhody a nevýhody používania mobilných telefónov a na záver sa zabavili pri navrhovaní vlastného telefónu/tabletu s rôznymi funkciami. Naučili sa, že treba s nimi pracovať rozumne a šetrne s ohľadom na našu prírodu.

          • FAŠIANGY

          • Viete čo sú FAŠIANGY? 

            Je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40-dňový pôst až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Naši predkovia sa v tomto čase veselili a hodovali. K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria fánky a šišky.

            Na šišky dostali chuť aj žiaci zo 6. B. Dňa 02. 02. 2023 to v našej škole sladko rozvoniavalo. Všetci šiestaci priložili ruku k dielu: miesili a vaľkali cesto, vykrajovali krúžky, dávali džem a bohato posýpali cukrom.

            Šišky sa im neskutočne dobre podarili a len sa po nich zaprášilo. Nezabudli ponúknuť ani svojich učiteľov a pani kuchárky.    -jk-

          • Ekoaktivita

          • Triedenie odpadu je pre prírodu veľmi dôležité. Z recyklovaných spotrebičov sa získajú druhotné suroviny a na skládkach neznečisťujú životné prostredie. Najlepší odpad je ten, čo nevznikne. Žiaci 6.A sa na hodine THD zapojili do environmentálneho projektu. Prostredníctvom kvízu sa dozvedeli zaujímavé informácie o množstve a spôsobe spracovania elektroodpadu na Slovensku, oboznámili sa so životným cyklom elektroniky, navrhovali ekologický mobil. Skúsili vytvoriť aj asambláže, či jednoduché kresby, ktorých súčasťou bol už nefunkčný mobilný telefón. Výtvarné práce si navzájom zhodnotili a zdokumentovali.

          • Grantový program - Slnečné strechy

          • Nadácia ZSE na jeseň minulého roka vyhlásila program - Slnečné strechy - ako reakciu na naliehavosť klimatickej krízy v čase, kedy sa k nej pridala aj kríza energetická. Do programu sa mohli zapojiť vybrané školské a sociálne zariadenia v územnej pôsobnosti ZSE. Záujem o bezplatnú inštaláciu fotovoltických panelov prejavilo do termínu uzávierky 155 žiadateľov, lebo vďaka panelom je možné významne ušetriť náklady na elektrickú energiu. V prvom ročníku programu Slnečné strechy ZSE bezplatnú inštaláciu fotovoltických panelov poskytnú až 12 subjektom v celkovej hodnote bezmála 200 000 eur. Jednou z 12 vybraných subjektov na základe vypracovaného projektu bola na našu obrovskú radosť aj naša škola – ZŠ na Malinovského ul. v Partizánskom, ako jediná v Trenčianskom kraji.

            Čo to znamená? Ak prejdeme obhliadkou, tak na strechu našej telocvične budú nainštalované fotovoltické panely, ktoré nám prinesú finančnú úsporu. Veľmi sa tešíme tomuto úspechu!

          • I(nk)lúzia

          • Hodiny výtvarnej výchovy je možné pomerne ľahko transformovať na kreatívne vyučovanie artefiletiky. Je to zároveň výzva na prípravu žiakov v žiaducich a potrebných zručnostiach ako napr. spolupráca, schopnosť sebavyjadrenia, formovanie vlastných názorov, kreativita a taktiež tolerancia. Tvorba sa stáva zážitkom, kedy je umožnené vnímať zadanú tému cez vlastnú osobnú skúsenosť a vyjadriť tak svoje postoje, pocity a myšlienky. Ilúzia je vnem, predstava alebo presvedčenie, ktoré nezodpovedajú skutočnosti. Uvidieť neznamená vždy uveriť a mnoho z toho, čo vizuálne vnímame je v nejakom zmysle iluzórne. Náš svet je plný ilúzií. Niektoré dokážeme objasniť a pochopiť, ale mnohé zostávajú veľkou neznámou a vzbudzujú našu pozornosť, podnecujú fantáziu a nútia nás hľadať a odhaľovať nové a zaujímavé javy a súvislosti medzi nimi. Tvorba ilúzie je bežnou súčasťou umenia.

          • Úspešné TRIO v Matematike

          • Dňa 25. 01. 2023  sa traja žiaci piateho ročníka zúčastnili okresného kola súťaže MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA. V tomto 72. ročníku obstáli skutočne na výbornú!
            V kategórii Z5 (žiaci piateho ročníka) sa im podaril priam husársky kúsok.


            Bodovali na prvých troch miestach:
            1. miesto Ema Magdolenová  - 5. B -  ZŠ Malinovského, Partizánske, 
            2. miesto Tibor Bernát – 5. B - ZŠ Malinovského, Partizánske, 
            3. miesto Tia Trčová  -  ZŠ Malinovského, Partizánske,  (mala rovnaký počet bodov ako ešte iní dvaja súťažiaci).


            ŽIAKOM SRDEČNE BLAHOŽELÁME a prajeme im ešte veľa ďalších matematických úspechov. -jk- 

          • S knižnicou na každom kroku

          • Možno si s nami radi zaspomínate na neopakovateľné chvíle, ktoré ste nedávno zažili. V týchto dňoch bola vyhodnotená súťaž o NAJoriginálnejší vianočný vinš, ktorú zorganizovala Knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Porota nemala ľahkú úlohu, posudzovala a hodnotila množstvo rôznych a krásnych vinšov. Do súťaže sa zapojili aj žiaci zo 6.A triedy. Vytvorili samostatné aj kolektívne umelecké dielka, ktoré boli ocenené špeciálnou cenou poroty. Srdečne blahoželáme!

                   Posielame pozdrav milý

                          a prajeme Vám,

                   aby sa všetky sny splnili,

                 v novom roku veľa šťastia,

                          lásky, zdravíčka,

                             nech potešia

                    tieto úprimné slovíčka.

          • Prvouka a výtvarná výchova ruka v ruke v 2. B

          • Druháci na Prvouke objavujú tajomstvá životných premien motýľa a žabiek. Po názorných ukážkach si sami ma hodine Výtvarnej výchovi vyskúšali vytvoriť životný cyklus motýľa a žaby. Zopakovali si tak učivo, naučili sa nové slovíčka z ANJ a ešte sa pritom aj zabavili a na žabky premenili. 🐸🦋

          • Biology and Geography in our school

          • Niektorí piataci sa v našej škole učia Biológiu a Geografiu po anglicky. Na hodinách riešia množstvo zaujímavých projektov a zadaní. V rámci hodín biológie už stihli pracovať s mikroskopmi aj vytvoriť výstavu našich drevín v školskej knižnici. Na hodine angličtiny si pre svojich spolužiakov pripravili zaujímavý projekt o zvieratách, na konci ktorého zapojili súťažnou formou svojich spolužiakov do riešenia kreatívnych úloh a zopakovali si tak s nimi to, čo sa spolu naučili. Tento týždeň zase písali z zprázdnin pohľadnicu svojim známym a blízkym. Niektorí si svoju pohľadnicu aj sami výtvarne navrhli a nakreslili. Na hodine geografie si najskôr upevňovali vedomosti o planétach a vesmíre, a momentálne pripravujú návrh na turistickú vychádzku v blízkom okolí nášho mesta. Samozrejmou súčasťou ich projektov je anglická verzia textu a taktiež celá prezentácia projektu je tiež v angličtine. Počas vyučovacích hodín komunikujú žiaci s vyučujúcou po anglicky, učia sa základné frázy i pokyny. Ku každej novej téme sa žiaci učia nové slovíčka, tiež pravidelne sledujú anglické videá k jednotlivým témam, riešia pracovné listy v angličtine a veľmi pekne vedia rozprávať o danom učive v anglickom jazyku. Sú cieľavedomí, plní energie a výborných nápadov. Ich tvorivosť a záujem o nové poznatky sú pre mňa odmenou. 
            Ďakujem,
            Z.Hradiská
             

          • Dobové oblečenie - kroje, ľudová výšivka na hodine Výtvarnej výchovy v 3.A

          • V 21. storočí deti poznajú len internet počítače, tablety... Je mi veľmi ľúto, že mnohé z nich ani nevedia, ako sa volali a volajú ich starí, či prastarí rodičia. V škole sa veľmi snažíme rozprávať s deťmi o tom, ako sa kedysi žilo, ako fungovala televízia, ako sa telefonovalo blízkym, aké oblečenie a k akým príležitostiam sa nosilo. Témou hodiny výtvarnej výchovy bolo "Dobové odevy - výšivky". Pani učiteľka E. Kurtulíková, ako praktickú ukážku, priniesla do školy a predviedla všetkým deťom dobový kroj, ktorý si obliekla žiačka Katka. Kroj je pani učiteľky Kurtulíkovej a má už 50 rokov! Žiaci sa vďaka zachovanému odevu, zoznámili s ľudovou výšivkou, ktorú následne podľa svojej kreativity vytvárali na papier a vyfarbovali. Verím, že prostredníctvom zážitkovej tematickej hodiny deti nezabudnú na všetko pekné, čo nám zanechali naši predkovia.

          • Učenie Prvouky v 2. B

          • Ako si najlepšie zapamätať časti kostry? Skúste si vytvoriť vlastné. Druháci si to dnes vyskúšali a zároveň si zopakovali aj preberané učivo.

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje