• Deň učiteľov 2023

          • Opäť po roku sme sa zišli pri príležitosti Dňa učiteľov, ktorého súčasťou bolo aj oceňovanie pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Pani riaditeľka s pani zástupkyňou poďakovali za prácu, ktorú vykonávajú s láskou, svedomitosťou a zodpovednosťou pani učiteľke Ing. Aničke Boratkovej, pani Zuzke Záhumenskej a pani učiteľke PaedDr. Edit Šimončičovej. 🌹🌹🌹Príjemná bola aj pozornosť od Rodičovského združenia našej školy, ktoré všetkých zamestnancov obdarovalo krásnou šípovou ružou a poďakovaním za prácu. Ďakujeme! 🙂

          • Čitateľský kútik


          • Čítanie je jednoznačne jednou z najdôležitejších činností, aby si mladí ľudia začali rozvíjať množstvo dôležitých schopností a rozumeli svetu okolo seba. Čítame nielen preto, že máme radi príbehy. Knihy nám pomáhajú zabudnúť na problémy a preniesť sa do iného sveta.  Hoci si to nemusíme uvedomovať, čítanie nás upokojuje a pomáha pri duševnej rovnováhe. Ak pravidelne prečítame aspoň zopár stránok, stane sa z toho činnosť, ktorá nám môže spríjemniť aj menej úspešné dni. Ako túto aktivitu ešte viac posilniť? Vyhraďte si miesto na čítanie! Žiaci zo 6.A vedia, že to môže byť skutočne takmer kdekoľvek :-)


             

          • Beseda 4.A a 4.B s pani riaditeľkou

          • Žiaci 4.A a 4.B mali dnes tú česť pozvať na besedu do školskej knižnice našu pani riaditeľku. Knižnica bola plná príjemnej atmosféry. Pani riaditeľka nám priniesla ukázať svoje obľúbené knihy, ktoré číta a ktoré už prečítala niekoľkokrát lebo ju zaujali nielen osudy hlavných hrdinov, hrdiniek ale aj zážitky, ktoré prežívala spolu s hlavnými hrdinkami, keď čítala ich príbehy. Nebudete veriť ale z každej knihy nám prečítala zaujímavý úryvok a nám sa to veľmi páčilo. Na záver sme sa poďakovali a darovali jej milú spomienku na naše spoločné stretnutie. Ďakujeme veľmi pekne, pani riaditeľka, bolo nám potešením! 

          • Palacinkové mňamky šéfkuchárov 6.B

          • Viete čo sa najviac páči žiakom zo 6.B? Možno ste podľa fotografií uhádli, že najradšej varia, pečú a papkajú.
            Tak si vo štvrtok, 30. 03. 2023, v školskej kuchynke usmažili palacinky podľa tradičného receptu. Plnky dali podľa vlastnej fantázie. Niektorí si dali sladký džemík. Mali sme jahodový, malinový a marhuľový. Ten posledný sa však podarilo v návale emócií pri príprave rozbiť. Niekto si dal nutellu, niekto tvaroh. Zdobili šľahačkou, grankom a tekutou čokoládou.
            Žiaci nezabudli ani na svoje pani učiteľky, pánov učiteľov a pani kuchárky. Predbiehali sa v tom, kto komu nazdobí palacinku. Sladučkú mňamku im všetci chválili. Žiaci boli veľmi spokojní, že mohli variť opäť spolu v školskej kuchynke. Už teraz sa tešia na nasledujúce pečenie. Vraj to bude drobné slané pečivo.
            -jk-

          • Zatoč s odpadom v 2.A a 2.B

          • Žiaci 2.A triedili plastový odpad podľa možnosti ďalšieho spracovania. Naše aktivity boli:

            - Ako pijú vodu zvieratá.

            - Z čoho piješ nápoj ty?

            - "Život" PET fľaše, jej výroba a výrobky z recyklovaných fliaš.

            - triedenie plastových obalov na recyklovatelne a skôr nie vhodné na recyklovanie.

            V 2.B dnes spoznávali rôzne druhy plastových obalov. V úvodnej časti hodiny ich čakali hádanky, hľadali slová súvisiace s témou plast a potom prešli na skúmanie rôznych plastových obalov. Zahrali sa plastové Bingo a zistili, ktoré plasty sú zdraviu škodlivé, ktoré sú recyklovateľné a nerecyklovateľné. Pozreli sme si video o dĺžke rozkladu jednotlivých druhov plastov v prírode a porozprávali sme sa o opätovnom využívaní recyklovaných plastov - oblečenie, lavičky... na záver sme sa zahrali hru "plastová fľaša" - každý žiak sa snažil vymyslieť spôsob ako bude on sám redukovať tvorbu a využitie plastov (napr. plastovú slamku nahradí bambusová, plastový pohár vymeníme za sklo...). Tému uzatvorili spoločnou prácou, ktorou vyzývame aj ostatných, aby redukovali svoj plastový odpad! Dali sme si aj spoločnú výzvu - zbierku plastových kefiek, ktoré následne vymeníme za kôš od firmy Curraprox.

          • OZNAM O ZMENE SPÔSOBU PLATBY ZA ŠKD

          • Vážení rodičia,

            od mája 2023 bude zrušená platba v hotovosti za návštevu vášho dieťaťa v ŠKD. Platbu zrealizujete elektronicky po prihlásení sa do EduPage v časti Platby. Postup je rovnaký ako pri úhrade stravy v ŠJ. Termín splatnosti je vždy k 15. dňu za aktuálny mesiac.

          • Deň učiteľov z lásky žiakov 2. B

          • Druháci sa na hodine SJL naučili písať správne adresu a hneď si to aj vyskúšali - vytvorili pre svoje pani učiteľky milé pohľadnice ako poďakovanie ku Dňu učiteľov. Nezabudli ani na svoje prvé pani učiteľky z MŠ, kt.sa veľmi potešili. Milé pani učiteľky, ďakujeme že nás učíte ako byť trpezlivejšími, láskavejšími a čestnými, ďakujeme za múdrosť ktorú nám odovzdávate každý deň.❤💝💖

          • Korčuliarsky kurz, alebo pohybom ku zdraviu!

          • Týmto sloganom by sa dal pomenovať korčuliarsky kurz pre žiakov 3. ročníka, ktorý začal 20.3. a skončil 24. .3. 2023 na zimnom štadióne v Partizánskom. Pod vedením a usmerňovaním skúsených trénerov  z hokejového klubu Iskra Partizánske, zvládli žiaci základy korčuľovania. Vďaka trénerom aj začiatočníci, ktorí prvý krát stáli na ľade, si zdokonalili svoje zručnosti, rozvinuli koordinačné schopnosti, pohotovosť a obratnosť na ľade. Naši korčuliari si precvičili základné rovnovážne cvičenia a hry na ľade - kĺzanie, padanie-vstávanie, brzdenie, obraty, otočky, základné techniky korčuľovania - vpred, vzad a prekladanie. Najzábavnejším dňom bol štvrtok, keď žiaci s vlastnoručne vyrobeným vodičským preukazom mohli vstúpiť na ľadovú trasu, ktorá bola vyznačená dopravnými značkami a museli ju zvládnuť tlačením stoličky na ľade so svojím kamarátom. Zvládnutie jednotlivých úsekov, kontrolovali tréneri - policajti, ktorí si dávali záležať na disciplinovanosti a splnení jednotlivých častí. Kurz ukončili v piatok slávnostným udeľovaním medailí a diplomov, a všetci naši korčuliari trénerom veľmi pekne poďakovali. Verím, že radosť z korčuľovania v detských očiach bola veľkým zadosťučinením, tak pre nich ako aj pre nás. Všetkým zúčastneným ďakujeme a hlavne rodičom ktorí pomohli patrí tiež veľká vďaka!

          • Lyžiarsky kurz

          •     V dňoch 13.3. až 17.3.2023 sa žiaci 7. a 9. ročníka zúčastnili základného lyžiarskeho kurzu v stredisku Winter park Martinky. 
            Žiaci boli ubytovaní v chate Bystruška a stravovali sa v hoteli Martinské hole. Po príchode do strediska sa žiaci najskôr ubytovali a neskôr, s pomocou učiteľov, si skontrolovali výstroj, či už išlo o odborne nastavenie viazania lyží podľa ich hmotností, alebo kontrola lyžiarok. Žiaci, ktorí prišli bez výstroje mali už vopred pripravenú lyžiarsku výstroj v požičovni lyží, kde si ju boli prebrať spoločne s pánom učiteľom Dorčiakom. V podvečer sa uskutočnila prednáška ako sa správať na svahu tzv. Biely kódex a základy 1. pomoci. Ďalšie dni sa žiaci riadili podľa plánu práce ZLK (poriadok kurzu, denný program, výcvikový program). Nasledujúci  deň žiaci pod vedením jednotlivých inštruktorov vyrazili na zjazdovky strediska Winter park Martinky a boli rozdelení podľa výkonnosti do dvoch družstiev. Začiatočníci brázdili najskôt menej náročnú trasu na detskom vleku a postupne prešli na zjazdovku Flochova  pod vedením pána učiteľa Šoóša. Pokročili lyžovali na zjazdovke Flochova (1560 m) a neskôr na trati v dľžke 1200 m Nový Floch s pánom učiteľom Dorčiakom. Snehové podmienky zjazdoviek boli veľmi dobré. Vo voľnom čase žiaci využívali priestory hotela Martinské hole, či už na hranie stolného tenisu, stolného futbalu, biliardu a rôznych spoločenských hier. Kurz sme začínali večerou a končili obedom. Zdravotníkom kurzu bola pani Mgr. Jana Gellenová.
                  V závere musím konštatovať, že všetci, či už začiatočníci alebo pokročilejší lyžiari, sa zdokonalili v prípravných a lokomočných pohyboch, v jazde po spádnici v obojstrannom kĺzavom prívrate, v oblúku ku svahu, v oblúkoch obojstrannom prívrate a v nácviku jazdy na vleku.
                  Chcel by som poďakovať všetkým žiakom za slušné správanie, vystupovanie a rešpektovanie pokynov učiteľov počas celého lyžiarskeho kurzu. RD

          • Básne piatich zmyslov

          • Rozvíjať v žiakoch kreativitu je dnes už nevyhnutnosť. Pomáhať pri tom môže aj tvorivé písanie, ktoré sa stáva súčasťou každodenného vyučovania. Podstatným prínosom je zvyšovanie úrovne jazykovej tvorivosti žiakov. Tvorivé písanie ako metóda tvorivého vyučovania ovplyvňuje a formuje celú ich osobnosť, skúsenosti, emócie, inteligenciu, pozornosť, predstavivosť i obrazotvornosť. Na hodinách literatúry žiaci v 6.A triede zapájali do procesu tvorby textu zmyslové vnímanie, zároveň to bola motivácia uvažovať o sebe a svojom svete. Poetické dielka, ktoré samostatne vytvorili si aj ilustrovali, navzájom porovnali a vyhodnotili.

          • Svetový deň vody v našej škole

          • Už tri desaťročia je 22.3. Svetovým dňom vody. Tiež sme si pripomenuli životodárnu tekutinu.

            V 2.B si na úvod napísali pojmovú mapu k slovu voda, pozreli si video o význame vody, vďaka pracovnému listu sa dozvedeli nové informácie o vode, zároveň si precvičili učivo zo SJL, MAT, zaspievali si Prší, prší, a vďaka rozprávke a výtvarnej aktivite sa zoznámili o kolobehu vody v prírode, vyrobili si farebné rybičky, súťažili  - pitie vody cez slamku, plavba loďky "nasucho" (vďaka fúkaniu cez slamku) a urobili si aj pokus - rozkvitli papierové kvietky vďaka vode. Zažili kopu zábavy a pritom si hravo zopakovali aj učivo a naučili sa nové zaujímavosti o vode.

            V 4.A si žiaci spolu s pani asistentkami a triednou pani učiteľkou pripravili kvapôčkovú nástenku, brainstorming na tému Voda. Slovo voda doslovne ohýbali aj hodine slovenského jazyka, tvorili prezentácie a mini projekty. Mladí yutuberi Mike a Matej pripravili videoprezentácie.

            ŽIaci v 4.B si prečítali príbeh O vode. Po diskusii o užitočnosti a šetrení vodou si hravou formou, lúšením tajničky na tmému - Svetový deň vody - zopakovali vybrané slová. Na záver vymodelovali ľudskú kvapku Vody.

            A ako to všetko v našej škole prebiehalo?... to si pozrite sami. 

             

          • Milá návšteva predškolákov :-)

          • Včera bolo nielen pekné počasie ale aj my sme sa mali popoludní príjemne lebo nás prišli navštíviť predškoláci, budúci prváčikovia - spolu so svojimi rodičmi a súrodencami. Prežili sme spolu veselé chvíle. Ďakujeme a tešíme sa na vás, naši milí predškoláci. :-)

          • OZNAM

          • V zmysle  Zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  § 150, ods. 5,  poskytuje riaditeľka školy  z dôvodov  Testovania 9 žiakom 5., 6., 7. a 8. ročníka Základnej školy, Malinovského 1160/31 Partizánske, dňa 22.3.2023 riaditeľské voľno.

            Žiaci 1. stupňa budú mať riadne vyučovanie.

            Žiaci 5. - 8. ročníka si individuálne odhlásia mliečnu desiatu, prípadne aj obed do pondelka 20.3.2023. Žiaci, ktorí si obed neodhlásia, sa môžu prísť naobedovať do školskej jedálne do 13.00 hodiny. Do obedárov sa obedy nebudú vydávať! Vstup do jedálne len v prezúvkach!

             

            V Partizánskom, 17.3.2023                                                   Mgr. Alena Barancová, riaditeľka školy

          • Spomienky na starých rodičov

          • Na triednickej hodine sa žiaci zo 6. B rozprávali o „pokladoch“, ktoré si chcú uchovať po starých rodičoch a niektorí priniesli rodiné „poklady“ aj ukázať svojím spolužiakom. Urobiť takúto triednickú hodinu nás inšpiroval článok o kroji, ktorý patril pani učiteľke Kurtulíkovej.

            Lukáš priniesol klobúk po dedkovi. Nechcel sa v ňom odfotiť, ale Adam ho rád zastúpil. Lucka priniesla brošňu, hodinky a olejčeky po starkej a starkom. Sarah háčkovanú dečku, ktorú robila jej prababka. Sofia ceruzku po dedkovi a malého plyšáčika po babke. Viki obrázok, ktorý vyšívala jej babka a dedkov popolník. Laurika priniesla plnú truhličku pokladov po prababke a pradedkovi. Tam nás veľmi zaujali vreckové hodinky, prívesky a staré mince. Pani učiteľka priniesla vyšívanú blúzku po starkej. Matúš zas celý kroj po starej mame. Stará mama si tento kroj sama vyšívala. Kroja si obliekli aj naše dievčatá. Ako im to pristalo, môžete vidieť na fotografiách. J

            A čo vy ostatní? Máte aj vy nejaké poklady po starých rodičoch? Podeľte sa na stránke školy o to čo je vám vzácne a drahé.                                                                                 -jk-

          • Súťaž Skvelko - objednávanie školských potrieb

          • Firma Daffer spol s r.o. počas elektronického objednávania školských pomôcok vyhlásila súťaž Skvelko. V súťaži vyžrebovali Valentínku Hrmovú z 1.A, ktorá dostala víťaznú cenu. Cenu Valentínke odovzdala pani riaditeľka za prítomnosti maminy. Gratulujeme!

          • Fotogaléria

          • Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zorganizovala 3. ročník medzinárodnej fotografickej súťaže pod názvom „Stromy a my“. Konkurencia bola veľmi veľká, snímky boli doručené zo Slovenska, Čiech, Poľska a Kanady. O výsledkoch rozhodla odborná porota v zložení Štefan Ižo, skúsený fotograf a predseda fotoklubu FOTOKLUB RK1924, fotograf a filmár Jakub Krška a zástupcovia z Oravskej knižnice. Súťaž bola rozdelená do 2 kategórií, zapojilo sa 94 súťažiacich s celkovým počtom 193 fotografií. Tie najzaujímavejšie sú vystavené v priestoroch knižnice. Z našej školy sa podarilo uspieť Sáre Švikovej zo 6.A, ktorá sa umiestnila na 3.miesteMatejovi Zajacovi z 9.A, ktorý získal Cenu poroty aj Cenu riaditeľa knižnice. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a srdečne blahoželáme!

          • Vyhrali sme okresné kolo vo Vybíjanej

          • Dňa 15.02.2023 sa v našej základnej škole uskutočnilo Okresné kolo vo vybíjanej žiačok, v ktorom sa zúčastnili žiačky zo siedmich základných škôl z okresu Partizánske.

            Dievčatá boli rozdelené do dvoch skupín, pričom naše žiačky oba zápasy v skupine vyhrali a postúpili do finále. Vo finále už nezaváhali a porazili svoje rovesníčky zo Základnej školy Radovana Kaufmana o dva body, čím si zabezpečili postup do regionálneho kola. Dievčatám  dakujeme za vzornú reprezentáciu školy a v regionálnom kole im budeme držať palce, aby aj naďalej vzorne  reprezentovali našu školu. Športu zdar a vybíjanej zvlášť! 🤾‍♀️🤾‍♀️🤾‍♀️

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje