• ČÍTALI SME AJ NA MATEMATIKE

          • V priebehu minulého týždňa sme sa aj na hodinách matematiky v 5. B, 6. B a v 8. A zapojili do celoslovenského čitateľského maratónu.

            Matematika to nie sú len nudné výpočty (pre väčšinu) ale aj zaujímavá a poučná veda (pre mnohých).

            Čítali sme o histórii kalkulačiek, dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí zo životov matematikov. Albert Einstein a jeho život možno bude inšpiráciou aj pre našich žiakov.

            No a samozrejme, že sme riešili aj nejaké zaujímavé úlohy a hlavolamy z inšpiratívnych kníh, ktoré môžete vidieť na fotografiách.   -jk-

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          • Aj naša škola je súčasťou celonárodného programu olympijského víťaza Mateja Tótha. Od októbra 2022 tréneri O2 Športovej akadémie Mateja Tótha aktívne vedú našich žiakov k pravidelnému pohybu.

            Vďaka prepracovanej metodike sa žiaci zlepšujú po športovej, zdravotnej aj mentálnej stránke, a to všetko zábavným spôsobom plným hier a súťaží. Vďaka všeobecnej pohybovej príprave, majú naši žiaci v akadémii možnosť sa neskôr venovať akémukoľvek športu a budú naň dobre pripravení.

            Možno aj niektoré z našich detí sa raz stane olympijským víťazom, dnes im vďaka programu akadémie dávame túto šancu.

          • Zábavné a tvorivé čítanie

          • Čítanie je ako mnoho iných aktivít. Čím viac ich človek robí, tým lepšie sa v nich orientuje, tým lepšie ich ovláda a tým viac sa danej činnosti s radosťou venuje. Žiaci v 5.B, 6.A a 7.A triede sa na hodinách literatúry zapojili do celoslovenského čitateľského maratónu, rozprávali sa o prečítaných knihách a pokračovali aj v ďalších kreatívnych činnostiach. V náučných encyklopédiách vyhľadávali heslá, kreslili ilustrácie a písali vlastné príbehy. 

          • "Čítajme si..." 2023

          • Linka detskej istoty v pondelok 22.05.2023 oficiálne odštartovala celoslovenský detský čitateľský maratón „Čítajme si...“ 2023. Aj my sme sa zapojili do maratónskeho čítania. Čítali malí aj veľkí žiaci spolu s pani učiteľkami. V rámci tohto týždňa sme si pozvali na besedu aj pani spisovateľku Gabrielu Futovú. Pevne veríme, že sa u našich žiakov zvýši povedomie o dôležitosti čítania a taktiež sa posilní pozitívny postoj k čítaniu.  

          • Beseda s pani spisovateľkou Gabrielou Futovou

          • Keď sa zrodí nápad a primieša sa s chuťou, ochotou a splnením sna, tak sa dielo podarí... To sa stalo, keď moje pozvanie na besedu do našej školy prijala a včera prišla pani spisovateľka Gabriela Futová. Na besede sme sa stretli v knižnici, v ktorej panovala dobrá, čo by... výborná nálada. Pani spisovateľka odpovedala na otázky detí a porozprávala nám všeličo o svojej spisovateľskej tvorbe. Na záver besedy nám ešte podpísala knihy a záložky, ktoré nám pomôžu pri čítaní. Ďakujeme!    EŠ

          • Exkurzia v Bratislave

          • Učitelia telesnej výchovy v rámci PK TV uskutočnili  exkurziu pre žiakov 7. – 9. ročníka do Slovenského olympijského a športového múzea, ktoré sa nachádza v budove Domu športu v Bratislave.

            V priestoroch múzea sa  žiaci mohli oboznámiť s interaktívnou výstavou úspešných príbehov slovenských športovcov. Okrem exponátov a filmov zo slovenskej športovej histórie si mohli vyskúšať svoje schopnosti na lyžiarskom aj cyklistickom trenažéri, či v stolnom hokeji.

            Žiaci mali možnosť sledovať interaktívne prehliadky spojené s odborným výkladom, vďaka čomu sa dozvedeli  aj „pikošky“ z prostredia slovenského športu. Súčasťou prehliadky boli aj kvízy zamerané na slovenský a olympijský šport.   RD

          • Súťaž Mladých hasičov

          • V sobotu, 20.05.2023 sa naši mladí dobrovoľní hasiči (žiaci 7.A, 6.A, 6.B), zúčastnili územného kola celoštátnej hry PLAMEŇ. Na túto súťaž sa pripravovali celý rok na HASIČSKOM KRÚŽKU, pod vedením dobrovoľného hasiča z Veľkých Bielic, p. Petra Balúcha. Tento rok sa súťaž konala na futbalovom ihrisku vo Veľkých Bieliciach. Vyhlasuje ju DPO SR (dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky). Súťažiaci pretekali v dvoch disciplínach: štafetový beh na 400 m s prekážkami a požiarny útok s prekážkami. Súťažiacim prialo aj počasie, po upršanom týždni bolo krásne slnečné dopoludnie. Naši mladí dobrovoľní hasiči bojovali zo všetkých síl a snažili sa ukázať, čo sa naučili. Nakoniec obsadili pekné 4. miesto. Gratulujeme!   -gv-

          • Medulienky 🐝🐝🐝

          • Žiaci 6.A pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý si pripomíname 20.5., vytvárali zaujímavé literárne, výtvarné práce a koláže. Včela medonosná má veľmi dôležité postavenie v kolobehu prírodného života. Je najpočetnejším a najdôležitejším opeľovačom kultúrnych aj divo rastúcich rastlín. Včely sú v prvej línii potravového reťazca. Preto treba myslieť na to, že len ak sa im bude dariť, môžu pre nás spolu s iným hmyzom zabezpečiť ovocie, zeleninu, bylinky a v neposlednom rade aj ich semená na ďalšie pestovanie. Absencia včiel by znamenala narušenie pestrosti obživy nielen ľudí, ale i zvierat. Včelie produkty: med, vosk, propolis, materská kašička a včelí jed majú významné postavenie v liečiteľstve, farmácii a kozmetike. Včely sú malý zázrak prírody, je potrebné ich chrániť! 🐝

          • Štvrtáci Lesná pedagogika

          • V piatok, 19.5.2023 sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili na jarnom turnuse Lesnej pedagogiky a Kaštieli Antostál, ktorú inicioval pán primátor v spolupráci so štátnymi lesmi SR. Aj keď pri príchode mrholilo, postupne sa vyčasilo a nakoniec nám slniečko ukázalo svoje teplé a hrejivé lúče. Podobne, ako na jeseň, aj včera sme sa zahrali hru na Rysa, hru na Netopiera, strieľali sme z luku na terč - dreveného diviaka, so zakrytými očami sme sa prešli po trase, ktorú tvorilo lano a čuchovými bunkami sme zisťovali tekutiny... Po dobrom obede sme boli nakŕmiť hladné diviaky aj kozy. Nakoniec sme sa poprechádzali po náučnom chodníku. Pripomenuli sme si, že sme na návšteve v lese, ako sa máme správať a tiež aj to, aké stromy rastú a ktoré zvieratá žijú v lese. Ďakujeme!

             

          • Záchranári - naši pomocníci

          • Pracovníci záchranných služieb sú pri svojej obdivuhodnej práci vystavení mnohým zdravotným rizikám. Ich povolanie je náročné a riskovať život je ich úlohou. V rámci výchovno-vzdelávacieho procesu sa žiaci 6.A venovali bezpečnosti v súčinnosti s bezpečnostnými záchranárskymi zložkami. Rozprávali sa o pracovnej náplni  policajtov, hasičov, záchranárov a lekárov. Oboznámili sa s  verejnými inštitúciami, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť a naučili sa identifikovať zdravie ohrozujúce situácie aj poskytnúť pomoc iným. Nadobudnuté vedomosti, zručnosti, osvojené postoje k spolupatričnosti a vzájomnej pomoci, nie len v krízových situáciách, môžu prispieť k dosahovaniu lepších výsledkov pri prevencii aj k ochrane a záchrane toho najcennejšieho, ľudského života.


             

          • PARTNERSKÉ UČENIE 6.B vs 2.B

          • V kontakte s kožou

            Doba kovidová nás obrala o veľa. Žiakov v našej škole obrala aj o partnerské učenia. To sú aj také, kedy starší žiaci učia mladších žiakov, chcú im odovzdať nové vedomosti, zručnosti.
            Preto sa žiaci zo 6. B sa rozhodli zrealizovať partnerské učenie pre žiakov z 2. B. Pamätali si ešte, keď aj medzi nich prišli starší žiaci a urobili s nimi zážitkové aktivity.
            Tentokrát sa rozhodli pre májovú tému z kampane Zatočme s odpadom: V kontakte s kožou.
            Najskôr druháčikov privítali, usadili do piatich skupín a predstavili program celého stretnutia. Sofia so Samkom  hovorili o čistiacich prostriedkoch a kozmetických výrobkoch. Spomenuli aj mikroplasty, aké sú škodlivé pre rastliny, živočíchy a ľudí.
            Potom žiaci: Matúš, Sarah, Kristínka, Lukáš a Ninka ukázali a hovorili o piatich piktogramoch, ktoré môžeme nájsť na čistiacich, či kozmetických výrobkoch. Druháčikovia v skupinách vyhľadávali na obaloch tieto piktogramy a určovali, na čo sa dané výrobky používajú.
            V druhej časti hodiny Sarah navigovala všetkých, ako si môžeme pripraviť domáci osviežovač vzduchu. A nepotrebujeme na to tak veľa. Stačí sóda bicarbóna, esenciálny olej, pár kvapiek farbiva (nemusí však byť) a voda. Pripravenú zmes deti natlačili do formičiek. Za pár dní budú mať lacný, voňavý, vlastnoručne urobený osviežovač vzduchu. Deťom sa táto aktivita veľmi páčila.
            Ku koncu hodiny Laurika s Natálkou rozprávali, ako sledovať dátumy spotreby na čistiacich a kozmetických prostriedkoch. Ukázali im niektoré výrobky a hlavne ich naučili, ako nakladať s obalmi z kozmetiky, či z čistiacich prostriedkov. Pre deti mali tiež nachystané otázky. Druháci sa ukázali ako veľmi šikovní, pretože vedeli správne odpovedať.
            V závere hodiny im triedna pani učiteľka šiestakov odovzdala pracovné listy, na ktoré si na hodinách výtvarnej výchovy budú dokresľovať pikotogramy, o ktorých sa naučili. Tiež bolo spomenuté video, ako sa vyrábajú niektoré kozmetické výrobky. Toto video si druháci  pozrú neskôr.
            Pani učiteľka Kmeťová (triedna pani učiteľka druháčikov) veľmi pochválila žiakov zo 6. B, ako krásne si hodinu nachystali. Ako poďakovanie deťom aj pani učiteľke Kňazeovej odovzdala anjelov, ktoré pre nich druháci vyrobili.
            Takže sa možno stretneme aj niekedy nabudúce. Už teraz sa tešíme.
            -jk-

          • TALENTCENTRUM NITRA

          • Žiaci 7. A navštívili dňa 16.  05. 2023 Talentcentrum v Nitre. Je to zariadenie, v ktorom sa realizuje interaktívny a profesionálne moderovaný program. Jeho cieľom je podporiť žiakov v ich rozhodovaní sa o ich budúcej strednej škole, o ich kariére.

            Talent je v každom z nás. To si asi uvedomujeme všetci. Málokto už ale vie, že talenty sa rôznia a každý jeden je potrebné individuálne rozvíjať. Ak talent správne nasmerujeme a budeme ho rozvíjať, môžeme mať spokojnú a úspešnú kariéru. Nikto by pri týchto kľúčových rozhodnutiach nemal zostať bez podpory.

            Žiaci sa prostredníctvom troch typov  dotazníkov (tzv. kariérové zrkadlá) dozvedeli aké majú východiská, akým smerom by mali pracovať na svojej budúcnosti, v čom by sa mali zdokonaliť, aký typ strednej školy by si mali vyberať, aké povolanie zvoliť.
            V druhej časti žiaci uskutočnili exkurziu do Súkromnej strednej odbornej školy polytechnickej. Tam sa páčilo hlavne chlapcom.

            Dúfame, že žiakom exkurzia pomohla v sebapoznaní a v získaní informácií o vzdelávacom systéme na Slovensku, sústave povolaní a možnostiach s kým sa môžu poradiť pri ďalšom rozhodovaní.
            -jk, gv-

          • Okresné kolo v atletike žiakov 5.-9. ročníka

          • V piatok 12. mája 2023 sa uskutočnilo okresné kolo v atletike chlapcov a dievčat 5.-9. ročníka ZŠ. Miestom konania súťaže bol školský areál ZŠ R. Jašíka v Partizánskom. Do okresného kola sa prihlásilo 12 škôl. Išlo o súťaž družstiev. Súťažilo sa v 7 disciplínach (beh na 60m, beh na 800m / dievčatá / respektíve beh na 1000m / chlapci /, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod kriketovou loptičkou a štafeta 4x60m).

            Družstvo chlapcov našej školy obsadilo 5. miesto a družstvo dievčat 8. miesto. Za najlepší výsledok treba považovať 2. miesto /Matej Vépy/ a 3. miesto /Mário Kováčik/ v skoku do výšky chlapcov.

            Touto cestou chcem poďakovať všetkým súťažiacim žiakom našej školy za vzornú reprezentáciu.

            Školu reprezentovali: Diana Vrábelová, Nicol Stýskalová, Sofia Rizikyová, Sára Čanigová, Laura Mittuchová, Liliana Anna Michalcová, Matej Vépy, Mário Kováčik, Jakub Vicián, Filip Žemla, Branislav Vožňák, Anton Tselych, Roman Lakatoš a Markus Banák. RD

          • 2. B a Deň matiek

          • 👼 Mama je jediný anjel na zemi, ktorého môžeme objať. Žiaci 2.B prekvapili svojich anjelikov - maminky milým listom 📜, vďaka ktorému si zopakovali aj vedomosti zo SJL- ako píšeme list, čo obsahuje, ako píšeme adresu. Pri vytváraní darčekov, sme starý kartón premenili na nový rámik na fotku. Na hodine ANJ si druháci vyrobili aj knižku o svojej mamine a rozšírili si tak aj svoju slovnú zásobu 📖. Nezabudli sme ani na naše starké a babičky, pre nich si pripravili milé pozdravy a anjelikov. ❤️😘🥰 Ďakujeme milé maminky, babinky za všetku lásku a starostlivosť a prajeme Vám pekný deň matiek !❤️

          • Herbár

          • Pri ľudských sídlach a v ich okolí sú nevyužité plochy pôdy. Väčšinou vznikli v dôsledku činnosti človeka a ľudia do nich nezasahujú. Tieto plochy sa nazývajú rumoviská. Sú to miesta okolo rozostavaných budov, stavenísk, odpadových jám, neobývaných domov a mestských sídlisk. Rastú tam najmä buriny, z ktorých sú niektoré liečivé, iné jedovaté. Žiaci 6.A triedy z nich na hodine Biológie vytvorili vlastnú zbierku rastlín na študijné účely a v rámci projektového vyučovania pripravili zaujímavé prezentácie, ktoré si navzájom porovnali aj vyhodnotili.

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 5. deň

            Či sme chceli a či nechceli nastal posledný deň - piatok, keď sme museli ísť domov. Po ceste domov sme ešte navštívili Važeckú jaskyňu v obci Važec. Ako sme sa mali celý týždeň v Škole v prírode? Mali sme sa výborne lebo nám prialo počasie. Aj keď sa na oblohe objavili obláčiky, stále nám svietilo slniečko a zohrievalo nás svojimi lúčmi lebo teploty neboli veľmi vysoké... tak to býva vo vysokohorskom prostredí. Aj keď niekomu večer vyhŕkla slzička za mamičkou, spolu sme prežili pekný týždeň a máme veľa spomienok. A na záver... nie Zbohom ale Dovidenia naše veľkolepé a pekné Vysoké Tatry!!! :-)

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 4. deň

            Vo švrtok nás Tatranská elektrická železnica celú hodinu viezla až do Vyšných Hágov. Kvôli výluke na železničnej trati sme prestúpili do autobusu, ktorý nás odviezol až do rekreačného strediska Vysoké Tatry - Štrbské Pleso k jednému z najznámješích vysokohorských plies - k Štrbskému plesu, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1 346,6 m.n.m. Pretože nám slniečko hojne doprialo svojich lúčov, prechádzka okolo plesa bola neopakovateľná. Cestou autobusom späť sme videli aj Nízke Tatry. Po návrate do Veľkého Slavkova, obede, odpočinku a programe s animátorkami nastal čas na vyhodnotenie celého týždňa... odmenu dostal každý.  :-)

             

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 3. deň

            Dobre vyspaní a naraňajkovaní sme aj dnes cestovali Tatranskou elektrickou železnicou do mesta Vasoké Tatry - Starý Smokovec. Prešli sme do vstupnej stanice Pozemnej lanovej dráhy Starý Smokovec - Hrebienok. Aj keď bolo v kabínach kopu turistov, vychutnali sme si cestovanie a výhľad na okolitú prírodu. Vystúpili sme v obľúbenom turistickom centre na Hrebienku, v nadmorskej výške 1 285 m.n.m. Odtiaľ nás čakala pešia túra po kamenistých turistických chodníkoch k Bilíkovej chate, ďalej ponad Veľký vodopád až k Reinerovej útulni. Tam sme si oddýchli a "stretli" aj líšku. Oddýchunutí sme kráčali naspäť na Hrebienok a cestou späť Pozemnou lanovou dráhou sme mali také šťastie, že sme boli v kabínach iba my, sami. Po návrate do Veľkého Slavkova a chutnom obede nás čakal program s animátorkami. :-)

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje