• POKRAČUJEME V KAMPANI ZATOČ S ODPADOM

          • Systém verzus jednotlivec – Čo oči nevidia, srdce nebolí - 6. B

             

            Naša škola sa v predchádzajúcom školskom roku zapojila do kampane ZATOČ S ODPADOM pod záštitou Slovenskej agentúry životného prostredia. Učitelia spolu so žiakmi zrealizovali 10 aktivít – každý mesiac jednu. Zapojili sa takmer všetci učitelia a triedy. Vďaka tomu sme získali 1. miesto ako najaktívnejšia škola (najviac vyplnených ,,echo formulárov" od rôznych učiteľov z jednej školy). Vyhrali sme enviroakciu pre celú školu. SAŽP nám poskytne aj bezplatnú konzultáciu k skvalitneniu environmentálnej výchovy na škole.

            Zároveň pani učiteľka Z. Vaňová vyhrala 1. miesto ako najaktívnejší učiteľ kampane (najviac vyplnených ,,echo formulárov" od jedného učiteľa) a získala digitálny fotoaparát.

            Tento školský rok pokračujeme v tejto kampani podobným spôsobom.

             

            Pani učiteľka Jana Kňazeová pripravila žiakom zo 6. B niekoľko výrobkov bežnej spotreby Žiakom sme postupne zaväzovali oči a podali výrobok. Jeho úlohou bolo zistiť o ňom čo najviac informácií bez použitia zraku. Najprv ho otestoval hmatom, potom čuchom. Počas určovania jeho vlastností sme sa pýtali otázky:

            • Vieš povedať z čoho a kde bol vyrobený?
            • Je škodlivý alebo zdravý pre naše zdravie a prírodu?
            • Aký odpad počas jeho života vzniká?
            • Čo sa s ním stane po jeho použití?
            • Dá sa recyklovať?

            Nakoniec žiak skúsil uhádnuť, čo drží v rukách. Potom sme mu zložili šatku a položili rovnaké otázky. Žiaci zistili, že spoliehať sa iba na zrak pri nakupovaní nestačí. Je potrebné uvažovať a vidieť viac než len ponúkané informácie. Pri tejto aktivite sme si užili veľa zábavy, dokonca niektoré predmety hádala aj pani učiteľka.

            V druhej časti hodiny sme skúmali Fakty zo života vecí (minerálna voda v plastovej fľaši) a Fakty zo života stromu (jabloň) podľa metodického materiálu. Dozvedeli sme sa veľa informácií o tom, ako sa odpad vyváža hlavne do Afriky, ako tam pri separácii odpadu pracujú aj deti, ako je lineárna ekonomika neférová a prehlbuje chudobu. Naopak globálne spoločenstvo sa snaží ísť cestou prírodných systémov a postupne prechádza z ekonomiky lineárneho rastu na tzv. kruhový model. Ten môžeme prirovnať k životu jabloňového stromu. Ten neprodukuje žiaden odpad, všetko z neho je využiteľné a rozložiteľné v prírode.

            Preto sme radi, že aj v našej škole máme vysadené staré odrody jabloní a tešíme sa, že možno za dva, tri roky prinesú aj prvú úrodu.

            -jk-

          • PET SVET

          • Žiaci 6.A sa na hodine techniky venovali téme budúcnosti našej planéty, diskutovali o ochrane a pomoci prírode. Hlavnou myšlienkou boli rôzne problémy súčasného sveta, akými sú globálne otepľovanie, nedostatok vody alebo znečistenie ovzdušia. Cieľom bolo poukázať na fakt, že každý z nás môže prispieť k udržateľnosti životného prostredia a zdravému stavu Zeme pre ďalšie generácie. V skupinách vytvárali aj nápadité plagáty, ktoré by nás mali motivovať k správnemu triedeniu a minimalizácii odpadu. RD

          • Chodili sme & fotili sme

          • Témou letnej fotografickej súťaže „FotoRozkvet 2022“, ktorú zorganizoval Výbor mestskej časti Rozkvet a PX Centrum Považská Bystrica boli snímky z potuliek krajinou, mestom a prírodou doma i vo svete. Matej Zajac získal čestné uznanie za zachytenie atmosféry dňa v súbore fotografií „Západ slnka“.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

          • Zber papiera

          • Zber papiera sa uskutoční 19.9. - 23.9.2022 v čase 14:00 - 16:30 hod. Kontajner bude postavený v areáli školy a do kontajnera zbierame iba papier. Kartón nezbierame.

          • Vážení rodičia, milí žiaci, priatelia,

          • oslovila nás firma Schools United s.r.o. s nápadom  uviesť kolekciu školského oblečenia a tým prehĺbiť spolupatričnosť žiakov a učiteľov našej školy. Je tu možnosť ukázať, že žiaci majú svoju školu radi, sú na ňu hrdí a patria do kolektívu. Nejde o uniformu, je to neformálne oblečenie (mikina) s logom našej školy vo viacerých farbách. Od 12.9. do 16.9.2022 môžete hlasovať za model, ktorý sa vám najviac páči a firma potom otvorí e-shop, v ktorom si budete môcť, v prípade záujmu o tovar, víťazný model zakúpiť. Nákup je dobrovoľný.

             

            Link na hlasovanie:  https://schoolsunited.cz/hlasovani/a070fc6d

          • Spomienka na básnika

          • V záhrade mestského Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši vyhodnotili minulý školský rok 2021/2022 literárnu a výtvarnú súťaž s názvom Svet podľa Kráľa alebo čo nebolo v učebniciach. Cieľom tejto aktivity múzea a mesta bolo pripomenúť verejnosti významnú osobnosť Janka Kráľa a spropagovať aj menej známe fakty o jeho živote. Porotcami za literárnu časť súťaže boli známi autori Štefan Packa a Jozef Daník z Rázusovie spolku spisovateľov. Z množstva výtvarných prác tie najlepšie vybral výtvarník Oto Kandera. Spomedzi autorov umeleckých diel z celého Slovenska získali ocenenia aj žiaci z našej školy Mariánko Neubauer a Martinko Poliaček z 1.B.

                                                                            Srdečne blahoželáme!

          • Uspeli VČELIČKY z našej školy

          • Základná škola kráľa Tomislava Našice, Chorvátska republika v spolupráci s ISEIA.eu (International Slovak Educational Institution and Association) a APIDORA, obrt za apiterapiju i apiinhalacije Našice zorganizovala medzinárodnú súťaž Deň včiel: Včielka Meduľka - Pčelica Medulica. Bola to výtvarno - literárno - kreatívna súťaž, do ktorej prišlo cez 200 príspevkov - zapojilo sa 29 slovenských škôl a vzdelávacích centier z Anglicka, Chorvátska, Nemecka, Maďarska a Švajčiarska.

            Našu školu úspešne reprezentovali:

            - V kategórii: „Kolektívna práca 1. stupeň ZŠ“ získali žiaci 1.B - 2. miesto

            - V kategórii: „Výtvarné práce žiakov na 1. stupni ZŠ“ získala Alexandra Pertlová - 4. miesto  

            - V kategórii: „Voľná kreácia žiakov 2. stupňa ZŠ“ získal Sebastián Miškovský - 3. miesto

                                          Gratulujeme a prajeme ďalšie umelecké ocenenia!

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023

          • Milí žiaci!

            Vítame vás v našej škole,

            zažijete tu krásne chvíle mnohé.

            Prváci čítať Šlabikár a rátať matematiku,

            ostatní žiaci naučiť sa angličtinu aj násobilku...

            Hurá, každý náš žiačik volá,

            to je naša super Šípkarska škola. :-)

            Po dvoch mesiacoch letných prázdnin dnes opäť zazvonil školský zvonec a privítal v novom školskom roku 2022/2023 žiakov, pedagógov i rodičov. Pozvanie medzi nás prijali aj poslanci mestského zastupiteľstva v Partizánskom a členovia rady školy a predsedníčka ZRŠ. Všetkým žiakom, zamestnancom školy a rodičom želáme úspešný školský rok, veľa dobrej nálady, známok a nech sa nám spoločne dobre darí!   :-)

      • Kontakty

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje