• Záchranári - naši pomocníci

          • Pracovníci záchranných služieb sú pri svojej obdivuhodnej práci vystavení mnohým zdravotným rizikám. Ich povolanie je náročné a riskovať život je ich úlohou. V rámci výchovno-vzdelávacieho procesu sa žiaci 6.A venovali bezpečnosti v súčinnosti s bezpečnostnými záchranárskymi zložkami. Rozprávali sa o pracovnej náplni  policajtov, hasičov, záchranárov a lekárov. Oboznámili sa s  verejnými inštitúciami, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť a naučili sa identifikovať zdravie ohrozujúce situácie aj poskytnúť pomoc iným. Nadobudnuté vedomosti, zručnosti, osvojené postoje k spolupatričnosti a vzájomnej pomoci, nie len v krízových situáciách, môžu prispieť k dosahovaniu lepších výsledkov pri prevencii aj k ochrane a záchrane toho najcennejšieho, ľudského života.


             

          • PARTNERSKÉ UČENIE 6.B vs 2.B

          • V kontakte s kožou

            Doba kovidová nás obrala o veľa. Žiakov v našej škole obrala aj o partnerské učenia. To sú aj také, kedy starší žiaci učia mladších žiakov, chcú im odovzdať nové vedomosti, zručnosti.
            Preto sa žiaci zo 6. B sa rozhodli zrealizovať partnerské učenie pre žiakov z 2. B. Pamätali si ešte, keď aj medzi nich prišli starší žiaci a urobili s nimi zážitkové aktivity.
            Tentokrát sa rozhodli pre májovú tému z kampane Zatočme s odpadom: V kontakte s kožou.
            Najskôr druháčikov privítali, usadili do piatich skupín a predstavili program celého stretnutia. Sofia so Samkom  hovorili o čistiacich prostriedkoch a kozmetických výrobkoch. Spomenuli aj mikroplasty, aké sú škodlivé pre rastliny, živočíchy a ľudí.
            Potom žiaci: Matúš, Sarah, Kristínka, Lukáš a Ninka ukázali a hovorili o piatich piktogramoch, ktoré môžeme nájsť na čistiacich, či kozmetických výrobkoch. Druháčikovia v skupinách vyhľadávali na obaloch tieto piktogramy a určovali, na čo sa dané výrobky používajú.
            V druhej časti hodiny Sarah navigovala všetkých, ako si môžeme pripraviť domáci osviežovač vzduchu. A nepotrebujeme na to tak veľa. Stačí sóda bicarbóna, esenciálny olej, pár kvapiek farbiva (nemusí však byť) a voda. Pripravenú zmes deti natlačili do formičiek. Za pár dní budú mať lacný, voňavý, vlastnoručne urobený osviežovač vzduchu. Deťom sa táto aktivita veľmi páčila.
            Ku koncu hodiny Laurika s Natálkou rozprávali, ako sledovať dátumy spotreby na čistiacich a kozmetických prostriedkoch. Ukázali im niektoré výrobky a hlavne ich naučili, ako nakladať s obalmi z kozmetiky, či z čistiacich prostriedkov. Pre deti mali tiež nachystané otázky. Druháci sa ukázali ako veľmi šikovní, pretože vedeli správne odpovedať.
            V závere hodiny im triedna pani učiteľka šiestakov odovzdala pracovné listy, na ktoré si na hodinách výtvarnej výchovy budú dokresľovať pikotogramy, o ktorých sa naučili. Tiež bolo spomenuté video, ako sa vyrábajú niektoré kozmetické výrobky. Toto video si druháci  pozrú neskôr.
            Pani učiteľka Kmeťová (triedna pani učiteľka druháčikov) veľmi pochválila žiakov zo 6. B, ako krásne si hodinu nachystali. Ako poďakovanie deťom aj pani učiteľke Kňazeovej odovzdala anjelov, ktoré pre nich druháci vyrobili.
            Takže sa možno stretneme aj niekedy nabudúce. Už teraz sa tešíme.
            -jk-

          • TALENTCENTRUM NITRA

          • Žiaci 7. A navštívili dňa 16.  05. 2023 Talentcentrum v Nitre. Je to zariadenie, v ktorom sa realizuje interaktívny a profesionálne moderovaný program. Jeho cieľom je podporiť žiakov v ich rozhodovaní sa o ich budúcej strednej škole, o ich kariére.

            Talent je v každom z nás. To si asi uvedomujeme všetci. Málokto už ale vie, že talenty sa rôznia a každý jeden je potrebné individuálne rozvíjať. Ak talent správne nasmerujeme a budeme ho rozvíjať, môžeme mať spokojnú a úspešnú kariéru. Nikto by pri týchto kľúčových rozhodnutiach nemal zostať bez podpory.

            Žiaci sa prostredníctvom troch typov  dotazníkov (tzv. kariérové zrkadlá) dozvedeli aké majú východiská, akým smerom by mali pracovať na svojej budúcnosti, v čom by sa mali zdokonaliť, aký typ strednej školy by si mali vyberať, aké povolanie zvoliť.
            V druhej časti žiaci uskutočnili exkurziu do Súkromnej strednej odbornej školy polytechnickej. Tam sa páčilo hlavne chlapcom.

            Dúfame, že žiakom exkurzia pomohla v sebapoznaní a v získaní informácií o vzdelávacom systéme na Slovensku, sústave povolaní a možnostiach s kým sa môžu poradiť pri ďalšom rozhodovaní.
            -jk, gv-

          • Okresné kolo v atletike žiakov 5.-9. ročníka

          • V piatok 12. mája 2023 sa uskutočnilo okresné kolo v atletike chlapcov a dievčat 5.-9. ročníka ZŠ. Miestom konania súťaže bol školský areál ZŠ R. Jašíka v Partizánskom. Do okresného kola sa prihlásilo 12 škôl. Išlo o súťaž družstiev. Súťažilo sa v 7 disciplínach (beh na 60m, beh na 800m / dievčatá / respektíve beh na 1000m / chlapci /, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod kriketovou loptičkou a štafeta 4x60m).

            Družstvo chlapcov našej školy obsadilo 5. miesto a družstvo dievčat 8. miesto. Za najlepší výsledok treba považovať 2. miesto /Matej Vépy/ a 3. miesto /Mário Kováčik/ v skoku do výšky chlapcov.

            Touto cestou chcem poďakovať všetkým súťažiacim žiakom našej školy za vzornú reprezentáciu.

            Školu reprezentovali: Diana Vrábelová, Nicol Stýskalová, Sofia Rizikyová, Sára Čanigová, Laura Mittuchová, Liliana Anna Michalcová, Matej Vépy, Mário Kováčik, Jakub Vicián, Filip Žemla, Branislav Vožňák, Anton Tselych, Roman Lakatoš a Markus Banák. RD

          • 2. B a Deň matiek

          • 👼 Mama je jediný anjel na zemi, ktorého môžeme objať. Žiaci 2.B prekvapili svojich anjelikov - maminky milým listom 📜, vďaka ktorému si zopakovali aj vedomosti zo SJL- ako píšeme list, čo obsahuje, ako píšeme adresu. Pri vytváraní darčekov, sme starý kartón premenili na nový rámik na fotku. Na hodine ANJ si druháci vyrobili aj knižku o svojej mamine a rozšírili si tak aj svoju slovnú zásobu 📖. Nezabudli sme ani na naše starké a babičky, pre nich si pripravili milé pozdravy a anjelikov. ❤️😘🥰 Ďakujeme milé maminky, babinky za všetku lásku a starostlivosť a prajeme Vám pekný deň matiek !❤️

          • Herbár

          • Pri ľudských sídlach a v ich okolí sú nevyužité plochy pôdy. Väčšinou vznikli v dôsledku činnosti človeka a ľudia do nich nezasahujú. Tieto plochy sa nazývajú rumoviská. Sú to miesta okolo rozostavaných budov, stavenísk, odpadových jám, neobývaných domov a mestských sídlisk. Rastú tam najmä buriny, z ktorých sú niektoré liečivé, iné jedovaté. Žiaci 6.A triedy z nich na hodine Biológie vytvorili vlastnú zbierku rastlín na študijné účely a v rámci projektového vyučovania pripravili zaujímavé prezentácie, ktoré si navzájom porovnali aj vyhodnotili.

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 5. deň

            Či sme chceli a či nechceli nastal posledný deň - piatok, keď sme museli ísť domov. Po ceste domov sme ešte navštívili Važeckú jaskyňu v obci Važec. Ako sme sa mali celý týždeň v Škole v prírode? Mali sme sa výborne lebo nám prialo počasie. Aj keď sa na oblohe objavili obláčiky, stále nám svietilo slniečko a zohrievalo nás svojimi lúčmi lebo teploty neboli veľmi vysoké... tak to býva vo vysokohorskom prostredí. Aj keď niekomu večer vyhŕkla slzička za mamičkou, spolu sme prežili pekný týždeň a máme veľa spomienok. A na záver... nie Zbohom ale Dovidenia naše veľkolepé a pekné Vysoké Tatry!!! :-)

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 4. deň

            Vo švrtok nás Tatranská elektrická železnica celú hodinu viezla až do Vyšných Hágov. Kvôli výluke na železničnej trati sme prestúpili do autobusu, ktorý nás odviezol až do rekreačného strediska Vysoké Tatry - Štrbské Pleso k jednému z najznámješích vysokohorských plies - k Štrbskému plesu, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1 346,6 m.n.m. Pretože nám slniečko hojne doprialo svojich lúčov, prechádzka okolo plesa bola neopakovateľná. Cestou autobusom späť sme videli aj Nízke Tatry. Po návrate do Veľkého Slavkova, obede, odpočinku a programe s animátorkami nastal čas na vyhodnotenie celého týždňa... odmenu dostal každý.  :-)

             

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 3. deň

            Dobre vyspaní a naraňajkovaní sme aj dnes cestovali Tatranskou elektrickou železnicou do mesta Vasoké Tatry - Starý Smokovec. Prešli sme do vstupnej stanice Pozemnej lanovej dráhy Starý Smokovec - Hrebienok. Aj keď bolo v kabínach kopu turistov, vychutnali sme si cestovanie a výhľad na okolitú prírodu. Vystúpili sme v obľúbenom turistickom centre na Hrebienku, v nadmorskej výške 1 285 m.n.m. Odtiaľ nás čakala pešia túra po kamenistých turistických chodníkoch k Bilíkovej chate, ďalej ponad Veľký vodopád až k Reinerovej útulni. Tam sme si oddýchli a "stretli" aj líšku. Oddýchunutí sme kráčali naspäť na Hrebienok a cestou späť Pozemnou lanovou dráhou sme mali také šťastie, že sme boli v kabínach iba my, sami. Po návrate do Veľkého Slavkova a chutnom obede nás čakal program s animátorkami. :-)

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 2. deň

            Po dobrých raňajkách sme cestovali Tatranskou elektrickou železnicou do mesta Vasoké Tatry - Starý Smokovec. Tam sme navštívili TrickLandiu - miesto s jedinečným putovaním Slovenským trick-artom a optickými ilúziami. Neverili sme vlastným očiam, čo všetko je možné aj nemožné... Po obede sme zase cestovali do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili Múzeum TANAP-u, ktoré vzniklo v roku 1957. Pokochajte sa pohľadom na expozíciu tatranskej fauny a flóry. Súčasťou exkurzie bolo aj premietanie filmu o tatranskom zimnom spáčovi Svišťovi vrchovskom. Po návrate do Veľkého Slavkova nás aj dnes čakal program s animátorkami. :-)

          • 4.A a 4.B v Škole v prírode

          • 1. deň

            V pondelok, 8.5.2023 sme skoro ráno nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol až ďaleko - do 230 km vzdialenej obce Veľký Slavkov v Prešovskom kraji, v ktorej nás čakal týždeň Školy v prírode. Cestovanie bolo fajn, bolo nám veselo a tešili sme sa na Vysoké Tatry. Po dobrom obede sme sa poprechádzali po okolí a potom sme mali s animátorkami zábavný program. :-)

          • Deň matiek

          • Je vždy druhú májovú nedeľu a je to výnimočný sviatok, kedy môžeme svojej mame prejaviť vďačnosť nezvyčajným spôsobom. Napríklad krásnou kyticou kvetov alebo vlastnoručne vytvoreným pozdravom s venovaním, tak ako žiaci zo 6. A a 7. A triedy. :-)

          • Namaľuj rozprávku

          • Mesto Tvrdošín a Mestská knižnica Tvrdošín vyhlásili súťaž v tvorbe výtvarných prác na motívy literárnych diel Hansa Christiana Andersena a bratov Grimmovcov. Vybrať najlepšie ilustrácie bolo pre porotu náročné, do súťaže bolo doručených viac ako 125 umeleckých diel. Našu školu úspešne reprezentovala Barbora Rizikyová zo 6.A, ktorá vo svojej kategórii získala 1.miesto. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov :-)

          • Galéria talentov


          • Vyhlasovateľom tejto celoslovenskej súťaže je ZŠ s MŠ Jána Bakossa v spolupráci s Literárno-hudobným múzeom v Banskej Bystrici. Ide o jednokolovú súťaž, v ktorej mladí autori verejne prezentujú svoju tvorbu v oblasti literatúry,  fotografie, výtvarného umenia.  Cieľom je podporiť a  rozvíjať estetické cítenie, nadanie aj  kreativitu, 
            umožniť sebarealizáciu detí a mládeže, aktivizovať tvorivý  rast mladých talentov. Tento rok sa súťaže zúčastnilo spolu 336 umelcov. Odborná porota posudzovala aj dielka Liliany Královej, Sáry Švikovej a Sebastiána Miškovského zo 6.A triedy. Ocenená bola vydarená práca Tamary Kollárovej z 2.B, ktorá vo svojej kategórii získala 2. miesto. Výstava výtvarných diel bude do konca augusta inštalovaná v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice – LHM v Banskej Bystrici. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a víťazke srdečne blahoželáme! 🙂

          • Úspešná výtvarná súťaž Nás guľatý svet - Dary zeme 🌏

          • 12. ročník výtvarnej súťaže Náš guľatý svet 🌏 - Dary zeme, bol pre nás úspešný. Vo svojich kategóriách sa na pekných 2. miestach umiestnili:
            2. miesto - Emmka Kopálová (1.A)
            2. miesto - Riško Žigo (3. B)
            2. miesto - Filipko Zajac (4. A)
            Celý čas nás sprevádzal kultúrny program obohatený o zdobenie a stavanie mája; a vystúpenie Sokoliarov z Bojníc. Gratulujeme víťazom!!! 🥈🥈🥈

          • Regionálne kolo Vybíjanej


          • Po víťazstve našich žiačok v  okresnom kole vo vybíjanej pokračovali v ďalšom zápolení dňa 13.04.2023 v regionálnom kole, ktoré sa opäť uskutočnilo na našej škole za účasti ďalších víťazov okresných kôl. Ďalším súperom našich dievčat sa stali žiačky Základnej školy z Bánoviec nad Bebravou a Nitrianskeho Rudna. Hralo sa systémom každý s každým, pričom naše dievčatá, ako aj favorit regionálneho kola ZŠ Nitrianske Rudno, si poradilo so žiačkami z Bánoviec nad Bebravou. Následne, v rozhodujúcom zápase, ktorý mali naše dievčatá dobre rozohratý, sa po drobných chybách zrodila s favoritom kola remíza. Táto však podľa pravidiel súťaže, na základe lepšieho skóre z predchádzajúceho zápasu, posunula ako víťaza do krajského kola žiačky ZŠ Nitrianske Rudno. Naše dievčatá boli síce smutné, ale aj druhé miesto je pekným úspechom našej školy, ktorý sa môže o rok ešte vylepšiť. Dievčatá podali kolektívny výkon, za ktorý sa nemusia hanbiť a hlavne sa dá na ich úspechu stavať aj ďalšie roky, preto im treba za vzornú reprezentáciu školy poďakovať. Športu zdar a vybíjanej zvlášť! 🥈🤾‍♀️🤾‍♀️🤾‍♀️🏆

          • Ružomberská Trojruža 🌹🌹🌹

          • Mesto Ružomberok v spolupráci s knižnicou a Spolkom slovenských spisovateľov vyhlásili jubilejný X. ročník tejto literárnej a výtvarnej súťaže. Je určená pre mladých autorov s cieľom podporiť a prezentovať ich tvorbu. Súťažné práce poskytli členom poroty hodnotné čitateľské a umelecké zážitky. Z našej školy uspeli Sebastián Miškovský, Martin Vanko a Matúš Kačina. Všetci traja získali vo svojej kategórii 3. miesto. Najúspešnejšie dielka  budú zverejnené ako samostatná súčasť  periodika „Rozhľady po kultúre a umení“. Výhercom srdečne gratulujeme!


             

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje