• Priateľstvo 1.A&5.A

          • Priatelia sú v našom živote veľmi dôležití. Priateľstvom označujeme vzťah, ktorý zažívame počas rôznych období svojho života. Priateľstvá sú ako dúha s celým spektrom farieb. Niektoré sú dôverné a môžu mať vplyv na naše životy, niektoré sú skromnejšie, tiež nové a zároveň výnimočné. Podobné priateľstvo vzniklo aj počas nedávneho stretnutia v našej školskej knižnici. Žiaci z 5.A triedy pre svojich mladších spolužiakov pripravili tvorivé aktivity. Prečítali si rozprávku, vyriešili záhadu pri rozdeľovaní jabĺčok, kreslili ilustrácie, ktoré si navzájom vyhodnotili a podarilo sa im vytvoriť aj spoločného zvieracieho kamaráta. Ďakujeme za príjemne strávené chvíle a už sa tešíme na ďalšie jedinečné stretnutie   

          • ❄ Martin na bielom koni 🐎

          • Dnes sa žiaci 3.B triedy oboznámili prostredníctvom rozprávky s príbehom o sv. Martinovi. Najskôr si vyskúšali svoje čítanie s porozumením a pomohli Martinovi vyriešiť matematické úlohy. Najviac sa však zabavili pri vytváraní svojich zasnežených koníkov, ktorým uplietli aj krásnu hrivu. Na záver si vyskúšali zahrať krátke divadielko. Zajtra uvidíme, či sa nám podarilo privolať prvé vločky snehu ❄️.
            Aj druháci tento týždeň na hodine VYV privolávali prvé snehové vločky a vytvorili pre Martina krásnych zasnežených koníkov.

          • Ekosúťažná galéria

          • V rámci projektu Nadácie ZSE "Slnečné strechy" sa v našej škole uskutočnila výtvarná súťaž, do ktorej sa zapojili žiaci 1. aj 2. stupňa. Jej hlavným cieľom bola propagácia a podpora projektov smerom k trvalo udržateľnému rozvoju. Zvýšiť záujem žiakov a pedagógov o svoju školu a životné prostredie, rozvíjať spoluprácu, aktívnu účasť na riešení problémov komunity a regiónu. Práce mohli byť realizované rôznymi technikami do veľkosti formátu A3. Súťaž vyvrcholila zaujímavou výstavou vo vestibule školy. Porota v zložení pani riaditeľka Mgr. Alena Barancová, pani zástupkyňa Mgr. Eva Ustinovová a pani učiteľka Mgr. Eva Kurtulíková mala náročnú úlohu, ale nakoniec úspešne vyhodnotila a ocenila umelecké diela nasledovných autorov:

            3.B – T. Kollárová

            7.B – S. Vukojevic

            4.B – A. Galko

            2.b – J. Žemla

            4.A – M. Zajac

            2.A – M. Paulovič

             

            Ďakujeme porote, všetkým deťom za účasť v súťaži a výhercom srdečne gratulujeme. Nech je ocenenie povzbudením do ďalšej tvorby!

          • E-shop so školským oblečením je tu!

          • Dobrý deň všetkým!


            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shopehttps://www.kraloveskoly.cz/zsmalinov/

             

            Objednávanie bude spustené 6.11. a bude možné až do 20.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

          • Čary - čmáry

          • Fraktálna kresba je terapia umením. Takéto kreslenie je liečivé, pôsobí na sebavedomie človeka, pomáha pri socializácii a komunikácii, prináša rovnováhu do života. Odhaľuje informácie skryté v podvedomí, učí nás objavovať životné ciele na novej úrovni svojho vývoja. Fraktálna kresba preniká do našich myšlienok a pocitov, je zdrojom radosti, spokojnosti v súlade s duchovnými hodnotami. Kreslením fraktálov sa meníme. Je to metóda pre každého, kto môže ako nástroj používať pero a farbičku. Preskúmali ju aj žiaci 2. stupňa v rámci hodín VYV a ukážky ich prác máme v našej fotogalérii :-)


             

          • Pozdrav pre starých rodičov 🧓👵

          • Posielate ešte na sviatky a pri rôznych príležitostiach pohľadnicu v papierovej podobe? Alebo uprednostňujete smsky a zdieľanie pozdravov cez sociálne siete? 
            Žiaci 5. B triedy na hodinách slovenčiny vyrobili pozdravy pre svojich starých rodičov, v ktorých im venovali veľa láskavých, úprimných a vľúdnych slov. Pri tejto práci sa naučili nielen ako čo najlepšie napísať takýto pozdrav, ale aj adresu, aby sa ich diela dostali k správnym dverám.
            Pýtate sa, prečo sme uprednostnili pozdrav z papiera? Pretože každý z nich je jedinečný a vytvorený od ❤️.

          • Exkurzia 8.A

          • Žiaci ôsmeho ročníka sa v rámci vyučovania literatúry zúčastnili exkurzie v Slovanskom múzeu  A. S. Puškina v Brodzanoch. Počas prehliadky múzea žiakov sprevádzala lektorka, ktorá ich oboznámila s históriou kaštieľa a knižnice, z ktorej sa zachovalo iba malé množstvo kníh. Vysvetlila im, prečo je múzeum venované A. S. Puškinovi, keď tento významný ruský spisovateľ kaštieľ nikdy nenavštívil. Žiaci získali mnoho poznatkov o jeho živote, tvorbe a v neposlednom rade aj o histórii svojho okolia.

          • Muška iba zlatá

          • Šťastie je mozaika zložená z drobných radostí...

            Šťastie je pocit, keď sme spokojní a radujeme sa zo života. Pre každého z nás znamená šťastie niečo iné a snažíme sa celý život hľadať tajomstvo pokoja našej mysle. Hľadáme všade okolo nás, ale zabúdame, že sa  ukrýva v našom vnútri. Jediný spôsob, ako byť šťastný, je naplno prežívať každú chvíľu a každý moment života práve tu a teraz... Žiaci vnímali a stvárňovali svoje šťastné okamihy ako drobné črepinky radosti  v našej výtvarnej galérii :-)

          • Tlačová beseda Nadácie ZSE v našej škole


          • Naša základná škola sa minulý rok zapojila do 1. ročníka projektu Nadácie ZSE "Slnečné strechy". Boli sme úspešní a pomocou darovanej fotovoltiky sa stávame energeticky samostatnejšími. Dnes sa v priestoroch vestibulu konala tlačová beseda predstavenstva Nadácie ZSE, za prítomnosti pani riaditeľky a pána primátora, na ktorej bol vyhlásený 2. ročník projektu.

          • Finále jesenného turnaja hry Dáma 🥰

          • Aj tento rok veľká šachovnica opäť "ožila" turnajom v hraní spoločenskej hry Dáma. Do turnaja sa prihlásili žiaci 1. - 5. ročníka, ktorí sa s chuťou pustili do zápolenia. Po základných vyraďovacích kolách a postupových kolách sa do finále prebojovali najlepší "dámisti" z každej triedy, ktorí si zmerali sily.

            Víťazmi sa stali a ceny im odovzdala pani riaditeľka:

            1. ročník - Dominik Adame, 1.B

            2. ročník - Jakubko Straka, 2.B

            3. ročník - Janko Cibula, 3.A

            4. ročník - Riško Žigo, 4.B

            5. ročník - Mike Nnaemeka Okaro, 5.A

            Deťúrence, všetkým vám ďakujem za účasť, gratulujem víťazom a teším sa na ďalší turnaj! Pani učiteľka Šimončičová

          • Kampaň klimaTYzuj sa - súboj Paradajok

          • Žiaci 4.B triedy sa v piatok 20.10. zaoberali témou Súboj paradajok. Začalo sa to hádankou, pokračovali ochutnávkou paradajok. Zhodli sa, že je potrebné kupovať hlavne "doma" dopestované paradajky. Hádali, odkiaľ pochádzajú paradajky z nastrihaných obrázkov. Potom vytvárali tvár paradajke Domasedke. Nakoniec v skupinách skladali rozstrihaný obrázok Záhrady Európy. Dozvedeli sa o negatívnom dopade takéhoto pestovania zeleniny na miestnu klímu. Deti sa naučili, že je potrebné kupovať slovenskú zeleninu, prípadne si ju vypestovať doma.

          • Svetový deň jablka

          • Deti počas týždňa ochutnávali rôzne druhy jabĺčok, počítali s jabĺčkami, predstavovali nám svoje obľúbené druhy jabĺčok a dnes spolu s kamarátmi z 2.B triedy si upiekli chutné jablkové koláčiky. Tretiaci druhákom prečítali rozprávku o jabĺčku a potom sa pustili s chuťou do pečenia.

          • ❤️Mesiac úcty k starším ❤️

          • Nieto krajšieho obdobia v prírode ako je jeseň, keď vietor sa hrá s krásne sfarbenými listami. Niet krajšieho a jemnejšieho pohladenia, ako pohladenie starého otca, či starej mamy, nieto šťastnejších chvíľ, ako keď sú s nami. Deti z 3.B triedy si najskôr prečítali knižku o starých rodičoch, porozprávali nám o svojich zážitkoch s nimi a potom si pre svojich starých rodičov pripravili voňavé prekvapenie v podobe svietnikov. Naučili ich spraviť aj kamarátov druhákov z 2.B triedy. Aj žiaci z 2.A triedy premenili poháriky na svietniky pre svojich starých rodičov. Ďakujeme starké a starí otcovia za všetko čo pre nás robíte a za spoločné chvíle s Vami.

          • Rozprávková pyramída

          • Rozprávková pyramída

             

            Žiaci 5.A si na hodinu LIT priniesli rozprávky od slovenského spisovateľa a zberateľa ľudovej slovesnosti Pavla Dobšinského. Čítali príbehy a pozorne počúvali, aby vedeli správne odpovedať na otázky. Diskutovali o hlavných a vedľajších postavách, téme a hlavnej myšlienke. Po krátkom rozhovore si žiaci vyberali pojmy, ktoré súviseli s literárnym žánrom – rozprávka. „Kde bolo, tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial...“ Kto z nás by nepoznal tieto čarovné slová. V nádherných príbehoch ožívajú mŕtvi víťazi, prehovoria neživé predmety a zver pomôže statočným. V rozprávkach je skrátka všetko možné a spravodlivé. Škoda len, že nakoniec zazvoní zvonec a rozprávky je koniec.

          • Návšteva z Valašského Meziříčí

          • Návšteva z Valašského Meziříčí 
            Tento týždeň už po druhýkrát zavítala do našej školy návšteva z Českej republiky, tentokrát z Valašského Meziříčí. 8 žiakov z ČR a 8 žiakov z našej školy, zo 6.ročníka, sa zúčastnilo zaujímavých aktivít. Privítanie vo vestibule školy bolo sprevádzané spevom a tancom. Potom sa žiaci navzájom spoznávali v školskej knižnici a v učebni chémie už spoločne v zmiešaných dvojiciach pracovali na výrobe mydiel. Po pridaní osviežujúcich vôní a pestrých farieb do mydlovej hmoty sa už nevedeli dočkať, kým mydielka zatuhnú a budú si och môcť vziať domov. V druhej časti programu čakala na žiakov práca v zmiešaných štvoriciach s edukačnými listami a súťažnou formou sa všetci dozvedeli informácie o dvoch významných dejateľoch - T.G.Masarykovi a M.R.Štefánikovi,  ktorí sa pričinili o vznik 1.ČSR. Skladanie mapy SR na magnetickej tabuli na záver bolo príjemným zakončením nášho spoločného dňa. Nasledoval spoločný obed v školskej jedálni a potom sme si už mávali na rozlúčku. 
            Tešíme sa na skoré opätovné stretnutie, 
            Dovidenia českí kamaráti!
            -zh-

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje