• Ekoaktivita

          • Triedenie odpadu je pre prírodu veľmi dôležité. Z recyklovaných spotrebičov sa získajú druhotné suroviny a na skládkach neznečisťujú životné prostredie. Najlepší odpad je ten, čo nevznikne. Žiaci 6.A sa na hodine THD zapojili do environmentálneho projektu. Prostredníctvom kvízu sa dozvedeli zaujímavé informácie o množstve a spôsobe spracovania elektroodpadu na Slovensku, oboznámili sa so životným cyklom elektroniky, navrhovali ekologický mobil. Skúsili vytvoriť aj asambláže, či jednoduché kresby, ktorých súčasťou bol už nefunkčný mobilný telefón. Výtvarné práce si navzájom zhodnotili a zdokumentovali.

          • Grantový program - Slnečné strechy

          • Nadácia ZSE na jeseň minulého roka vyhlásila program - Slnečné strechy - ako reakciu na naliehavosť klimatickej krízy v čase, kedy sa k nej pridala aj kríza energetická. Do programu sa mohli zapojiť vybrané školské a sociálne zariadenia v územnej pôsobnosti ZSE. Záujem o bezplatnú inštaláciu fotovoltických panelov prejavilo do termínu uzávierky 155 žiadateľov, lebo vďaka panelom je možné významne ušetriť náklady na elektrickú energiu. V prvom ročníku programu Slnečné strechy ZSE bezplatnú inštaláciu fotovoltických panelov poskytnú až 12 subjektom v celkovej hodnote bezmála 200 000 eur. Jednou z 12 vybraných subjektov na základe vypracovaného projektu bola na našu obrovskú radosť aj naša škola – ZŠ na Malinovského ul. v Partizánskom, ako jediná v Trenčianskom kraji.

            Čo to znamená? Ak prejdeme obhliadkou, tak na strechu našej telocvične budú nainštalované fotovoltické panely, ktoré nám prinesú finančnú úsporu. Veľmi sa tešíme tomuto úspechu!

          • I(nk)lúzia

          • Hodiny výtvarnej výchovy je možné pomerne ľahko transformovať na kreatívne vyučovanie artefiletiky. Je to zároveň výzva na prípravu žiakov v žiaducich a potrebných zručnostiach ako napr. spolupráca, schopnosť sebavyjadrenia, formovanie vlastných názorov, kreativita a taktiež tolerancia. Tvorba sa stáva zážitkom, kedy je umožnené vnímať zadanú tému cez vlastnú osobnú skúsenosť a vyjadriť tak svoje postoje, pocity a myšlienky. Ilúzia je vnem, predstava alebo presvedčenie, ktoré nezodpovedajú skutočnosti. Uvidieť neznamená vždy uveriť a mnoho z toho, čo vizuálne vnímame je v nejakom zmysle iluzórne. Náš svet je plný ilúzií. Niektoré dokážeme objasniť a pochopiť, ale mnohé zostávajú veľkou neznámou a vzbudzujú našu pozornosť, podnecujú fantáziu a nútia nás hľadať a odhaľovať nové a zaujímavé javy a súvislosti medzi nimi. Tvorba ilúzie je bežnou súčasťou umenia.

          • Úspešné TRIO v Matematike

          • Dňa 25. 01. 2023  sa traja žiaci piateho ročníka zúčastnili okresného kola súťaže MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA. V tomto 72. ročníku obstáli skutočne na výbornú!
            V kategórii Z5 (žiaci piateho ročníka) sa im podaril priam husársky kúsok.


            Bodovali na prvých troch miestach:
            1. miesto Ema Magdolenová  - 5. B -  ZŠ Malinovského, Partizánske, 
            2. miesto Tibor Bernát – 5. B - ZŠ Malinovského, Partizánske, 
            3. miesto Tia Trčová  -  ZŠ Malinovského, Partizánske,  (mala rovnaký počet bodov ako ešte iní dvaja súťažiaci).


            ŽIAKOM SRDEČNE BLAHOŽELÁME a prajeme im ešte veľa ďalších matematických úspechov. -jk- 

          • S knižnicou na každom kroku

          • Možno si s nami radi zaspomínate na neopakovateľné chvíle, ktoré ste nedávno zažili. V týchto dňoch bola vyhodnotená súťaž o NAJoriginálnejší vianočný vinš, ktorú zorganizovala Knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Porota nemala ľahkú úlohu, posudzovala a hodnotila množstvo rôznych a krásnych vinšov. Do súťaže sa zapojili aj žiaci zo 6.A triedy. Vytvorili samostatné aj kolektívne umelecké dielka, ktoré boli ocenené špeciálnou cenou poroty. Srdečne blahoželáme!

                   Posielame pozdrav milý

                          a prajeme Vám,

                   aby sa všetky sny splnili,

                 v novom roku veľa šťastia,

                          lásky, zdravíčka,

                             nech potešia

                    tieto úprimné slovíčka.

          • Prvouka a výtvarná výchova ruka v ruke v 2. B

          • Druháci na Prvouke objavujú tajomstvá životných premien motýľa a žabiek. Po názorných ukážkach si sami ma hodine Výtvarnej výchovi vyskúšali vytvoriť životný cyklus motýľa a žaby. Zopakovali si tak učivo, naučili sa nové slovíčka z ANJ a ešte sa pritom aj zabavili a na žabky premenili. 🐸🦋

          • Biology and Geography in our school

          • Niektorí piataci sa v našej škole učia Biológiu a Geografiu po anglicky. Na hodinách riešia množstvo zaujímavých projektov a zadaní. V rámci hodín biológie už stihli pracovať s mikroskopmi aj vytvoriť výstavu našich drevín v školskej knižnici. Na hodine angličtiny si pre svojich spolužiakov pripravili zaujímavý projekt o zvieratách, na konci ktorého zapojili súťažnou formou svojich spolužiakov do riešenia kreatívnych úloh a zopakovali si tak s nimi to, čo sa spolu naučili. Tento týždeň zase písali z zprázdnin pohľadnicu svojim známym a blízkym. Niektorí si svoju pohľadnicu aj sami výtvarne navrhli a nakreslili. Na hodine geografie si najskôr upevňovali vedomosti o planétach a vesmíre, a momentálne pripravujú návrh na turistickú vychádzku v blízkom okolí nášho mesta. Samozrejmou súčasťou ich projektov je anglická verzia textu a taktiež celá prezentácia projektu je tiež v angličtine. Počas vyučovacích hodín komunikujú žiaci s vyučujúcou po anglicky, učia sa základné frázy i pokyny. Ku každej novej téme sa žiaci učia nové slovíčka, tiež pravidelne sledujú anglické videá k jednotlivým témam, riešia pracovné listy v angličtine a veľmi pekne vedia rozprávať o danom učive v anglickom jazyku. Sú cieľavedomí, plní energie a výborných nápadov. Ich tvorivosť a záujem o nové poznatky sú pre mňa odmenou. 
            Ďakujem,
            Z.Hradiská
             

          • Dobové oblečenie - kroje, ľudová výšivka na hodine Výtvarnej výchovy v 3.A

          • V 21. storočí deti poznajú len internet počítače, tablety... Je mi veľmi ľúto, že mnohé z nich ani nevedia, ako sa volali a volajú ich starí, či prastarí rodičia. V škole sa veľmi snažíme rozprávať s deťmi o tom, ako sa kedysi žilo, ako fungovala televízia, ako sa telefonovalo blízkym, aké oblečenie a k akým príležitostiam sa nosilo. Témou hodiny výtvarnej výchovy bolo "Dobové odevy - výšivky". Pani učiteľka E. Kurtulíková, ako praktickú ukážku, priniesla do školy a predviedla všetkým deťom dobový kroj, ktorý si obliekla žiačka Katka. Kroj je pani učiteľky Kurtulíkovej a má už 50 rokov! Žiaci sa vďaka zachovanému odevu, zoznámili s ľudovou výšivkou, ktorú následne podľa svojej kreativity vytvárali na papier a vyfarbovali. Verím, že prostredníctvom zážitkovej tematickej hodiny deti nezabudnú na všetko pekné, čo nám zanechali naši predkovia.

          • Učenie Prvouky v 2. B

          • Ako si najlepšie zapamätať časti kostry? Skúste si vytvoriť vlastné. Druháci si to dnes vyskúšali a zároveň si zopakovali aj preberané učivo.

          • OZNAM ŠKD

          • Vážení rodičia,

            na základe Všeobecne záväzného nariadenia mesta Partizánske č. 3/2022 o výške mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a v školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Partizánske sa od 1. januára 2023  zvyšuje mesačný príspevok na úhradu  ŠKD na sumu 10.- eur.

          • Vianočné dielne č. 1

          • Vianočné ozdoby, darčeky, sladká rozvoniavajúca vôňa vianočných oblátok, úsmevy a hlavne dobrá predvianočná nálada sa včera rozprestierali v celej škole. Šikovní žiaci, pani učiteľky, pani vychovávateľky, pani asistentky... všetci sa zapojili do vianočných dielní a umocnili tak príchod najkrajších sviatkov roka - Vianoc. Aj keď boli dielne určené pre žiakov našej školy a nie pre verejnosť, dúfame, že sa spolu s nami pokocháte pohľadom...

          • Ocenenie z Krajskej knižnice v Žiline

          • Do súťaže Literárna cena Janka Frátrika 2022 – 7. ročník poslalo poetické práce 145 žiakov a študentov z rôznych kútov Slovenska. Literárna súťaž si kladie za cieľ podporiť vlastnú autorskú tvorbu, objavovať nové básnické talenty, rozvíjať ich pozitívne myslenie a pripomenúť si významného žilinského básnika, prekladateľa a pedagóga, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov Katolíckej moderny na Slovensku Janka Frátrika. Z našej školy sa do súťaže zapojili žiaci Marie Isabell Bánovcová, Pavlína Beňová a Sebastián Miškovský, ktorý získal 2.miesto. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších tvorivých úspechov!

          • Zatoč s odpadom 2. B

          • Zatoč s odpadom, v rámci toho sme si vyrobili darčeky pre blízkych.. Žiaci pri práci využili zbytky látok, rolky od toaletného papiera, orechové škrupinky, vlnu a zbytky dutého vlákna (dostali sme ich ako prebytočný materiál z výroby). Milými darčekmi potešili seba ale aj svojich blízkych. 🎄🎁🙂

          • Vianočná pohľadnica

          • Hanka Mäsiarová, žiačka 5.A vytvorila nápaditú a originálnu výtvarnú prácu s využitím tradičných výtvarných techník. Víťazná práca bola digitálne spracovaná a slúžila ako predloha pre vyhotovenie vianočnej pohľadnice primátora Mesta Partizánske. Dnes prišiel pán primátor a slávnostne odovzdal Hanke cenu. K slávnostnému oceňovaniu sa pridali žiaci 4.B, ktorí privítali pána primátora a viceprimátora vianočnými vinšami. Hanke srdečne gratulujeme!

          • Vianočné prianie

          •                                                Vianočné veršíky len pre Vás
                                                            k nim sladký svieži ananás
                                                               všetkým čerstvé jabĺčko,
                                                          aby celý rok slúžilo zdravíčko
                                                                banány aj s orieškami,
                                                           nech je šťastie stále s Vami
                                                              pomaranče k tomu ešte
                                                      zo splnených snov sa spolu tešte.

                                                                      Úspešný rok
                                                                            2023

                                             Žiaci 6.A, pán učiteľ triedny a pani asistentka.

          • Voda pre život – život pre vodu

          • „Aby človek prírode pomáhal, si príroda zaslúži...“

            Aj v tomto roku sa všetci porotcovia so záujmom začítali do detských prác, ktoré prišli na adresu celoslovenskej súťaže v literárnej tvorbe žiakov prvého stupňa základných škôl. Poetické diela odrážali myšlienky detí k danej téme. Mrzí ich veľa vecí, ktoré sa dejú okolo nás a prosia dospelých, aby zmenili životný štýl, ktorý ubližuje prírode. Do súťaže sme poslali aj  príspevky z našej školy. Žiačky Vladimíra Šorcová z 3.B a Pavlína Beňová zo 4.A sa vo svojich kategóriách umiestnili na 3.mieste. Ďakujeme za tvorivý prístup a úspešnú reprezentáciu!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok." Pre klientov Domova sociálnych služieb v Partizánskom sme pripravili 80 balíčkov, ktorými sme ich chceli urobiť radosť na Vianoce. Dúfame, že balíčky potešia a prinesú radosť všetkým obdarovaným. Ďakujeme všetkým rodičom a deťom, ktoré sa zapojili a prispeli svojimi darčekmi. Všetkým prajeme príjemné a pokojné vianočné sviatky v kruhu svojich najbližších. 🎄🎁💝

          • OZNAM vedúcej ŠJ

          • Vážení rodičia, 
            na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy a výskumu a Všeobecne záväzného nariadenia mesta Partizánske č.3/2022, ktoré nadobúda účinnosť  od 1.1.2023  sa menia finančné pásma na nákup potravín a režijné náklady.
            Naša škola prechádza od 1.1.2023 do 2. Finančného pásma.
            1.    stupeň :       desiata   0,65 €
                                         obed       1,50 €

            2.    stupeň:        desiata  0,70 €
                                 
                                 obed     1,70 €

            Režijné náklady na každého žiaka, ktorý odobral za mesiac aspoň jedno jedlo (obed, desiata) sa určujú na      6 €.

            Na dotáciu v sume 1,30 € budú mať nárok deti v HN, ŽM, a bez nároku na daňový bonus.
            Potvrdenie o poberaní HN alebo ŽM je potrebné priniesť  osobne, alebo vhodiť do schránky pred hlavným vchodom do 5.1.2023. Úrad práce tieto potvrdenia začne vydávať 3.1.2023.

            Rodičia, ktorí nebudú poberať daňový bonus a budú si chcieť uplatniť dotáciu, musia prísť do 5.1.2023 podpísať čestné vyhlásenie o neuplatnení si daňového bonusu.

            Keďže je suma obeda vyššia ako dotácia, musí rodič do stravnej jednotky doplatiť a to nasledovne:
            1.    stupeň:             0,20 €
            2.    stupeň              0,40 €

            Režijné  náklady na žiaka, ktorému bude poskytnutá dotácia  a odoberie aspoň jeden obed za mesiac  sa určujú na   2 €.

            15 ročné deti už nebudú mať nárok od 1.1.2023 na dotáciu z dôvodu zvýšenia daňového bonusu.


            Rodičia, ktorí úž zaplatili januárové platby musia nedoplatok, ktorý sa im ukáže na edupage doplatiť.
            V prípade otázok ma kontaktujte správou na edupage, emailom durickovavladka @gmail.sk, alebo na t.č. 038/7401 802.


            Ďakujem

            Vladimíra Ďuríčková, vedúca ŠJ
             

          • Exkurzia do Múzea SNP v Banskej Bystrici

          • Žiaci 9. ročníka zo ZŠ Malinovského v Partizánskom a ZŠ Športovcov vo Veľkých Bieliciach sa v predvianočnom čase zúčastnili jednodňovej exkurzie do Múzea SNP v Banskej Bystrici. Exkurzia bola hradená z Fondu na podporu tematického vzdelávania. Cestou do BB sa zastavili v obci Hronsek a absolvovali prehliadku Dreveného artikulárneho evanjelického kostola, ktorý je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Priamo od evanjelickej farárky sa dozvedeli, že jeho stavba sa začala v roku 1725 a do roka bola hotová. Hoci sa to zvonku nezdá, je v ňom až 1100 miest na sedenie, amfiteatrálne usporiadaných, pričom z každého miesta je vidieť na oltár. Do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO bol zapísaný 7. júla 2008. Kostol má prvky nemeckej a škandinávskej architektúry, ako i prvky domácej ľudovej tvorby, ktorú charakterizujú lipové listy - symbol Slovanov.

            Po návšteve kostola v Hronseku sa žiaci presunuli do Múzea SNP v Banskej Bystrici, kde absolvovali pútavú prednášku o druhej svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní. V súčasnosti Múzeum SNP dokumentuje  a prezentuje dejiny slovenskej spoločnosti v rokoch 1938-1945 s dôrazom na dokumentáciu protifašistického národnooslobodzovacieho boja a Slovenského národného povstania, ako významnej súčasti európskej antifašistickej rezistencie v rokoch druhej svetovej vojny.

            Žiakov výklad veľmi zaujal, mali veľa otázok a dozvedeli sa množstvo zaujímavých informácií z tohto ťažkého obdobia. Vhodne formulovanými otázkami spestrili výklad prednášajúceho a svojím vzorným správaním reprezentovali naše mesto Partizánske. Na záver exkurzie sme sa prešli Námestím SNP v Banskej Bystrici a načerpali sme pravú predvianočnú atmosféru na Vianočných trhoch.   -zh-

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje