• Grafológia

          • Je forma psychologickej diagnostiky. Zaoberá sa rukopisom, jeho vzťahom k osobnosti, je založená na výrazoch a symboloch. Písmo ako systém grafických znakov slúži na zachytenie alebo nahradenie hovoreného jazyka, ktorý možno vnímať zrakom. Je to sekundárny spôsob komunikácie. Poznáme základné typy písma a v rámci tvorivého procesu je možné používať aj vlastný písomný prejav a súčasne zhodnotiť aktívnu prácu na vyučovacej hodine

          • Korčuľovanie je zábava

          • Žiaci 5.A sa so svojou triednou učiteľkou boli rozlúčiť so zimnými radovánkami. Tesne pred začiatkom jari si ešte stihli užiť skvelé dopoludnie na zimnom štadióne. Výborne korčuľovali a spoločne sa zabávali.

            Ďakujeme p.D.Šlosárovi za zapožičanie ľadovej plochy.  -zh-

          • Vzácna návšteva v školskej knižnici

          • Dnes k nám do knižnice zavítali na navštívili deti z MŠ Malinovského. Citujem slová pani učiteľky z MŠ: "Srdečná vďaka patrí p. uč. Janke Hofmanovej za krásny výklad a prezentáciu školskej knižnice bolo to nádherné naše deti si odniesli veľa poznatkov a darček záložky do knihy, zvlášť bol ocenený Danko Matejov za prednes prózy.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          •           Mgr. Alena Barancová, riaditeľka  Základnej školy, Malinovského ul.1160/31, 958 06 v Partizánskom  oznamuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa par. 150, ods. 5, poskytuje z organizačných a technických dôvodov

                            dňa 20.3.2024 riaditeľské voľno pre žiakov 5.,6.,7. a 8. ročníka z dôvodu

                                                                  TESTOVANIA 9-2024.

             

                 Žiaci 1. stupňa budú mať riadne vyučovanie, v  prevádzke bude aj školská jedáleň a aj školský klub detí.

            Žiaci 5.,6.,7. a 8. ročníka v prípade, že nie sú v škole nemajú nárok na stravu, preto v tento deň budú automaticky odhlásení z mliečnej desiaty a aj obeda.

            Deviataci obed majú tiež, nakoľko budú v škole.

             

          • Kampaň klímaTYzuj sa v 7.A

          • Žiaci triedneho kolektívu 7.A sa počas hodiny technickej výchovy zapojili do projektu klímaTyzuj sa. V tomto mesiaci bola téma Nenakupujem do smetného koša. V úvode sa žiaci medzi sebou rozprávali koľko veľa jedla skončí zbytočne v smetnom koši. V obchodoch častokrát vidíme ľudí ako tlačia preplnené nákupné koše. O niekoľko dní či týždňov sa nám však niektoré veci pokazia, iné nás omrzia. Niektoré spotrebujeme doslova za pár sekúnd či minút, a tak z nákupného koša putujú rovno do smetného koša. Diskutovali sme aj o riešeniach problému s odpadom, že je to v rukách rôznych skupín ľudí. Hovorili sme aj o prijatí prísnejších noriem a zákonov s cieľom zabezpečiť vyšší podiel recyklácie odpadu, či zákaz používania ( hlavne jednorazových ) určitých výrobkov. V druhej časti hodiny sa žiaci rozdelili do skupín kde pracovali na rôznych aktivitách (Na nákupe, Odpad budúcnosti, Let balónom, Pyramída odpadu) k danej téme.

          • Darovanie 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

             

            Ako postupovať

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            1. Do 15.2.2024 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
            2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane
            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
            4. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane.
            5. Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

             

            Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri ZŠ

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:,

            Právna forma:Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID):37916157/

             

                 6. Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2024 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Podávate si daňové priznanie sami?

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.
            3. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:​​​​​​​

            Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri ZŠ

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:,

            Právna forma:Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID):37916157/

             

                  4. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2024) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Postup pre právnické osoby

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).
            3. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri ZŠ

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:,

            Právna forma:Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID):37916157/

             

                  4. Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.

                 5. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

          • Nekonečno v hlavnej úlohe

          • Vesmírny výskum tvorí súbor vedecky presných dát, umenie má za cieľ vyvolať intenzívnu emóciu. Pôsobivý priesečník našli tieto dve oblasti ľudskej činnosti v tzv. vesmírnom umení (angl. space art alebo astronomical art). Ide o špecifický žáner modernej umeleckej tvorby, ktorý sa zameriava na zobrazenie kozmického priestoru, astronomických zariadení, nových svetov či mimozemského života. Výtvarné umenie je možné tvoriť aj na inom mieste, než je naša planéta. Zaujímavou kategóriou vesmírnych diel je tvorba samotných astronautov. Žiaci na hodinách VYV sa nechali inšpirovať, skúmali lunárnu atmosféru, rozvíjali svoju fantáziu a  kreativitu a vytvárali nezvyčajné kompozície.

          • V 1.A a 1.B sa tešili z návštevy predškolákov

          • V utorok k nám do 1.B a 1.A zavítali predškoláci z MŠ Malinovského. Pretože ich o pár chvíľ čaká zápis do 1. ročníka,, prišli sa pozrieť, ako sa učíme a čo všetko sme sa od septembra naučili. Tiež si sami vyskúšali úlohu žiakov, keď pracovali v laviciach alebo pri interaktívnej tabuli. Ďakujeme za milú návštevu a tešíme sa na vás, naši milí budúci spolužiaci. 

          • Povahopis

          • Charakteristika osoby (postavy) je výstižný opis, ktorý zachytáva nielen základné, typické vonkajšie znaky (vonkajšia charakteristika – vzhľad, výzor, oblečenie atď.), ale sústreďuje sa aj na vnútorné vlastnosti (vnútorná charakteristika – telesné, duševné, povahové, citové vlastnosti). Vyskytuje sa predovšetkým v umeleckom štýle, v epike, kde sa viaže na postavu umeleckého diela. Žiaci 9.A si na vyučovaní rozvíjali čitateľské a interpretačné zručnosti, analyzovali  literárny text, prezentovali a hodnotili svoje literárne práce.

          • Karavána 🐪🐫🐪

          • Možno v nás evokuje myšlienky na cestovanie, dobrodružstvo, slobodu či nezávislosť. Môže tiež pripomínať život kočovníkov, ktorí sa presúvajú z miesta na miesto a žijú v kontakte s prírodou. Ťavy a lamy predstavujú kľúčový zdroj obživy pre mnohé rodiny, ktoré žijú v suchých a horských oblastiach po celom svete. Tieto zvieratá majú nezastupiteľné miesto v celosvetovom ekosystéme, ich prínos je potrebné náležite oceniť a podporiť ich ochranu. Na hodinách VYV žiaci porovnávali spôsob prepravy tovaru, doručovanie zásielok, možnosti komunikácie a objavovania sveta kedysi a dnes aj umelecky stvárňovali svoje predstavy o prekonávaní dlhých vzdialeností bez dopravných prostriedkov, ktoré využívame v súčasnosti.


          • Marec - mesiac knihy

          • Dnešný prvý marec bol tak trochu slávnostný. Začal sa marec - mesiac knihy. Bola to príležitosť navštíviť našu školskú knižnicu. Prváci si knihy nielen popozerali, ale aj ich nakreslili, porozprávali sa o svojich obľúbených knižných hrdinoch. Vypočuli si, ako sa ku knihám správať, prečo je dôležité vedieť čítať. Samozrejme si ako správni čitatelia už aj požičali knihy domov na čítanie. Veríme, že to nebola posledná návšteva našej školskej knižnice a prváci sa stanú jej pravidelnými a vernými návštevníkmi.
          • klímaTyzuj sa v 1. C

          • V mesiaci február  sa žiaci 1. C zapojili do projektu klímaTyzuj sa. Porozprávali sme sa o slnku, jeho význame pre ľudí, zvieratá a rastliny. Zisťovali sme, čo sa deje s predmetmi, keď na ne svieti slnko. Použili sme lampu, ktorou sme svietili na rôzne predmety. Hmatom sme zistili, že niektoré predmety sa zohrievajú viac a niektoré menej. Zahrali sme sa na pátračov a v triede sme hľadali zdroje tepla, ktoré sme označili červeným lístkom. Rozprávali sme sa odkiaľ sa teplo berie a ako vykurujeme obydlia. Zasadli sme rastliny do dvoch nádob. Jednu sme umiestnili na slnečné miesto, druhú sme zakryli. Rozhodli sme sa, že budeme rastlinky pozorovať, ako budú rásť. Na záver sme z papiera vystrihli slniečka, ktorými sme ozdobili nástenku v našej triede.  🌱🌞🍀

          • Opäť víťazne! ⛹️‍♂️⛹️‍♂️⛹️‍♂️🏆🥇

          • Dňa 28.02.2024 sa v našej základnej škole uskutočnilo Okresné kolo v basketbale chlapcov vo formáte traja proti trom.Turnaja sa okrem našej školy zúčastnilo ďalších päť základných škôl z okresu Partizánske. Naši žiaci v zložení Markus Banák, Damián Bernát, Tomáš Remeň, Oleksandr Dmitriev, Marek Bečka a Roman Lakatoš postupne porazili vštkých súperov a jednoznačne vyhrali všetky zápasy, čím si zabezpečili postup do regionálneho kola. Chlapcom ďakujem za vzornú reprezentáciu školy a budeme im v regionálnom kole držať palce. Športu zdar a basketbalu zvlášť! ⛹️‍♂️⛹️‍♂️⛹️‍♂️🏆🥇

          • Odkiaľ sa berie teplo v radiátore? 🤷‍♂️

          • Tento mesiac sa tretiaci opäť zapojili do projektu klímaTYzuj sa. Februárová téma sa zameriavala na teplo. Vďaka aktivitám sa deti premenili na pátračov, kt.zisťovali odkiaľ pochádza teplo, ako vzniká, z čoho sa vyrába. Žiaci nadšene skúmali a prezentovali spolužiakom svoje zistenia o výrobe a ceste tepla do našich radiátorov. Ďakujeme pánovi školníkovi za exkurziu v školskej kotolni, kde ho deti so zatajeným dychom počúvali a spolu vypátrali zdroj tepla u nás v škole. Nasledovalo meranie teploty v triede pri rôznych podmienkach. Využili sme mobilnú aplikáciu na zistenie teploty a teplomer, ktorý ukazuje teplotu povrchov. Na základe zistení sme sa potom rozprávali o fyzikálnych vlastnostiach tepla. Na záver sme si položili otázku, ako môžeme teda šetriť teplom. Deti vytvorili jednoduché piktogramy s krátkymi heslami a dohodli sme si zásady šetrenia tepla u nás v triede. Veríme, že inšpirujeme aj ostatných a spolu ušetríme viac tepla, čím následne ochránime aj našu planétu

          • Úspech v krajskom kole Olympiády Nemeckého jazyka

          • Dňa 15.2.2024 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády z Nemeckého jazyka, v ktorej žiak našej školy, Oliver Kekeľák z 9.A, dosiahol vynikajúce bodové výsledky a získal krásne 1. miesto. Oliverovi srdečne blahoželáme a budeme mu držať palce v celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 24.3.2024.

          • Vinšovníci zo 7.B

          • Počas celého kalendárneho roka je mnoho príležitostí na to, aby sme si navzájom mohli zaželať splnenie rôznych túžob a prianí, vysloviť alebo písomne odoslať veršované básničky či literárne dielka. Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne vyhlásila v decembri 2023 Súťaž o NAJoriginálnejší vianočný a novoročný vinš. Do tejto literárno - výtvarnej aktivity sa zapojili aj šikovní siedmaci a porota ich kolektívnu umeleckú prácu nedávno ocenila. Veršíky, ktoré vytvorili sa objavia na tohtoročných vianočných pozdravoch a spríjemnia širokej verejnosti sviatočné chvíle. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy a srdečne blahoželáme!

          • Prednes povesti - Šaliansky Maťko

          • Šaliansky Maťko 2024
            Vo štvrtok, 15. februára, sa v CVČ  v Partizánskom konalo Okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti pod názvom -  Šaliansky Maťko.
            Takmer tridsať víťazov školských kôl sa v troch kategóriách snažilo svojou interpretáciou povestí zaujať porotu, v jednej  bola predsedníčkou pani učiteľka Šimončičová. Porota okrem víťazných miest v každej z kategórií udelila aj čestné uznania za výrazné umelecké prednesy.
            Verím, že všetci strávili príjemné dopoludnie pri počúvaní povestí, v ktorých autori umeleckým spôsobom stvárnili kus našich dejín, krás slovenských miest a silu osobností našej histórie.
            Našu školu v prednese reprezentovali:

            Miriamka Olejková - 3. B,
            Vaneska Lenčéšová - 5. A 
            a Hanka Mäsiarová - 6.A.
            Dievčatá sa súťaže zúčastnili prvýkrát a získali nielen cenné skúsenosti  v prednese, ale zažili aj poetické dopolodnie plné inšpirácií.

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje